Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Προβλήματα στο νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ

«Σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της νέας τεχνικής βάσης στον υπολογισμό των εφάπαξ παροχών από 1ης Ιανουαρίου του 2014, σας πληροφορούμε ότι

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Τέλος οι φοροαπαλλαγές

Σημαντικές περικοπές στις φοροαπαλλαγές που εξασφαλίζουν σήμερα σημαντικές φοροεκπτώσεις προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.Τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, τόκους των

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση Βιβλίου

Το Πολιτιστικό Μορφωτικό Κέντρο Σιδηροδρομικών
Ν. Αττικής, πιστό στην παράδοση του, για μια ακόμη
χρονιά διοργανώνει Έκθεση  Βιβλίου  για τα μέλη
του

http://pmkca.gr/EKTHESI%20VIVLIOU%2012_2013.pdf

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ξεκινούν οι μελέτες (πάλι) για την υπογειοποίηση του τμήματος Αθήνα-3 Γέφυρες





Η ΕΡΓΟΣΕ δημοπρατεί την ολοκλήρωση των μελετών για την κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου, μήκους 2,36 χλμ., που θα ξεκινά από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών και θα καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες.
Το πλήρως υπογειοποιημένο τμήμα θα είναι 1,3 χλμ., ενώ στην επιφάνεια του εδάφους θα απελευθερωθεί η επικοινωνία των καθέτων οδών που σήμερα διακόπτονται λόγω των σιδηροδρομικών γραμμών.
Η λύση της μερικής υπογειοποίησης είχε επιλεγεί από τον πρώην ΕΔΙΣΥ (καταργήθηκε και απορροφήθηκε από τον ΟΣΕ), σε συνέχεια της ακύρωσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν από χρόνια.
Στο μεταξύ, μεικτή επιτροπή που συστάθηκε από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζεται να παραλάβει το ημιτελές έργο του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα της πρωτεύουσας, γνωστότερο ως σύμβαση του Προαστιακού (994/2005), την εργολαβία του οποίου είχε διαλύσει ο ΟΣΕ τον Φεβρουάριο του 2011. Έκτοτε, το έργο σαπίζει.

Ο ΟΣΕ ετοιμάζεται για την έγκριση και θεώρηση των μελετών του έργου, τις οποίες και θα παραδώσει στην ΕΡΓΟΣΕ, η οποία στη συνέχεια, θα δημοπρατήσει τις υπολειπόμενες εργασίες, με νέα εργολαβία, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ.

Ωστόσο, ο ΟΣΕ θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, προκειμένου να προλάβει την κατάθεση του φακέλου της χρηματοδότησης στις κοινοτικές αρχές. Το παράδοξο είναι ότι τα χρήματα που είχαν δοθεί το 2009 από το ΕΣΠΑ για τη διαλυθείσα σύμβαση 994/2005 κατά 99% θα χαθούν, λόγω της διάλυσης της εργολαβίας και της χαμένης τριετίας που μεσολάβησε.

Αντικατάσταση φύλλων των βιβλιάριων ασθενείας


Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ 4161/13 για ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων δανειοληπτών

Στη διάθεσή μας πλέον υπάρχει ο νέος νόμος που καθορίζει ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες ή για δανειολήπτες που δεν έχει γίνει καταγγελία ακόμα στις οφειλές τους. Αφορά μόνο στις οφειλές που έχουν προσημείωση στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, είτε είναι στεγαστικά είτε καταναλωτικά είτε επισκευαστικά δάνεια. Ο Νόμος 4161/13 έχει πλεονεκτήματα συγκρίνοντάς τον με το Νόμο Κατσέλη όπως πχ, καταφέρνει να λύσει το πρόβλημα του εγγυητή: Με την υπαγωγή του οφειλέτη στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, οι εγγυητές δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Φυσικά, έχει και σχετικά μειονεκτήματα, όπως ότι δεν πραγματοποιείται κούρεμα της οφειλής.
Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε, ετοιμάζοντας τον φάκελό σας ώστε να κατατεθεί η αίτησή σας στις τράπεζες και να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βεβαίως, ο Νόμος 4161/13 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πρόσφατα, συνεπώς περιμένουμε περαιτέρω οδηγίες και από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Προϋποθέσεις (συνοπτικά)

  • τα δάνεια να έχουν προσημείωση στην κύρια κατοικία και να είναι μη καταγγελμένα (για τα καταγγελμένα δάνεια υπάρχει ο Νόμος Κατσέλη)
  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 180.000€
  • Η αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 250.000€
  • Το συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο των οφειλών αυτών να μην ξεπερνά τις 150.000€
  • Το σύνολο τις αξίας καταθέσεων και κινητών να μην ξεπερνά τις 10.000€
Βεβαίως, ο Νόμος 4161/10 προβλέπει και προϋποθέσεις στα εισοδήματα, όπως το ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 15.000€ (το οικογενειακό της 25.000€) και να υπάρχει μείωση στα εισοδήματά μας τουλάχιστον 20% από το 2009.
Επίσης, οι προϋποθέσεις αυτές γίνονται ευνοϊκότερες αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία 67% και άνω ή αν η οικογένεια είναι πολύτεκνη (από τρία παιδιά και πάνω).

Τι προβλέπει το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες (συνοπτικά)

Με την έγκριση του προγράμματος ξεκινάει περίοδος τεσσάρων ετών κατά την οποία πρώτον, ο δανειολήπτης πληρώνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του και δεύτερον, οι οφειλές τοκίζονται με το επιτόκιο της ΕΚΤ συν 0,75%, εκτός αν το επιτόκιο που έχει ο δανειολήπτης για το δάνειο του είναι μικρότερο, οπότε και δεν αλλάζει. Η διαφορά της νέας δόσης με την παλιά δόση κεφαλαιοποιείται και μετά την περίοδο των τεσσάρων ετών, η οφειλή συνεχίζει με την παλαιά σύμβαση, με τα υπολειπόμενα έτη αποπληρωμής που ίσχυαν τη στιγμή που ο δανειολήπτης υπάχθηκε στη ρύθμιση.
Για τους ανέργους το πρόγραμμα προβλέπει μέσα στην τετραετία, εντελώς άτοκη περίοδο 6 μηνών, κατά την οποία ο οφειλέτης δεν θα πληρώνει καθόλου δόση.

Τροποποιήσεις στο Νόμο Κατσέλη (3869/10)

Ο Νόμος 4161/13, εκτός από το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες, προβλέπει και αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. Oι κυριότερες είναι:
  • όταν δεν επαρκούν τα περιουσιακά μας στοιχεία η περίοδος αποπληρωμής καθορίζεται από 3 ως 5 έτη, κατά την κρίση του δικαστή και όχι στενά 4 έτη, όπως ήταν ως τώρα.
  • Η αποπληρωμή των χρεών, όταν έχουμε πρώτη κατοικία, γίνεται πλέον στο 80% της αντικειμενικής αξίας και όχι στο 85% της εμπορικής αξίας.
  • Η διάρκεια αποπληρωμής των χρεών, όταν έχουμε πρώτη κατοικία, διαμορφώνεται και παραπάνω από 20 έτη (ως 35), αν η αρχική σύμβαση ήταν παραπάνω από 20 έτη.
  • Η νέα καταβολή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10% του συνόλου των αρχικών δόσεων των δανείων με ελάχιστο ποσό τα 40€. Δεν καταργείται όμως το άρθρο που προβλέπει και πλήρη απαλλαγή των οφειλών του δανειολήπτη εξαιτίας σοβαρών δυσμενών περιστάσεων.
  • Ο δανειολήπτης ξεκινά και δίνει την καταβολή αυτή από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, ωσότου γίνει η δίκη και βγει η οριστική απόφαση.
  • Εισάγεται η διαδικασία της διαμεσολάβησης, πριν τη δικαστική αίτηση, αν το επιλέξει ο οφειλέτης.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Οδηγός Θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος και Έργαλείο Υπολογισμού Βασικού Ποσού Σύνταξης

Αφορά Συντάξεις IKA-ETAM, ETEAM.

Αν θέλετε να πληροφορηθείτε για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, επιλέξτε την ενέργεια "Οδηγός αναζήτησης προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος".

Αν θέλετε να υπολογίσετε το βασικό ποσό της σύνταξης που θα πάρετε (στην περίπτωση που θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα), επιλέξτε την ενέργεια"Υπολογισμός βασικού ποσού Σύνταξης".


http://www.ika.gr/gr/infopages/pensioncalc/

Διαθεσιμότητα: Με ΟΣΕ-λεωφορεία κλείνει η λίστα ???

Περίπου 800 άτομα, προσωπικό από τους εποπτευόμενους φορείς, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας αναζητά το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αναμένεται να πληγούν ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1153634/diathesimothta-me-ose-leoforeia-kleinei-h-lista.html

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Κατάργηση της επικουρικής σύνταξης προτείνει ο διοικητής του ΙΚΑ ??

Τι προβλέπει το σχέδιο του Ροβέρτου Σπυρόπουλου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο απορρόφησης των επικουρικών από τα κύρια Ταμεία - Ενιαίο ταμείο μισθωτών υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ με τρεις κλάδους: αγρότες, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι




Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Logo Blog foto



Από τη Δευτέρα μέσω taxisnet η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014

Την Δευτέρα ανοίγει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλά αναμένεται να είναι διαθέσιμη και η ενημέρωση για το φόρο πολυτελείας, για όσους φορολογούμενους διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι τα δύο ειδοποιητήρια να δοθούν ταυτοχρόνως στο κοινό, ωστόσο εάν η ειδική εφαρμογή για το φόρο πολυτελείας δεν είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη της εβδομάδος, τότε θα δοθεί πρώτη σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έχει ξεκαθαρίσει πως το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελείας δεν θα είναι ενιαίο και ότι θα υπάρχει κοινή ενημέρωση και για τα δύο ειδοποιητήρια.

http://osemeeting.blogspot.gr/2013/11/2014.html

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Μέσω της υπηρεσίας αυτής έχετε τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο μητρώο παρόχων του πρόγραμματος «Κατ΄ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων», καθώς και να παρακολουθήσετε την πορεία της αίτησης σας.

https://apps.ika.gr/eHomeCare/

http://www.ika.gr/gr/infopages/ehome.cfm

Πληρωμές Συντάξεων Δημοσίου

>> Mε την Σύνταξη μηνός Νοεμβρίου 2013 (κατάθεση προτελευταία εργάσιμη ημέρα μηνός Οκτωβρίου 2013) θα πληρωθούν:
Πολιτικοί συνταξιούχοι:
1) Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, πρώην ΥΕΝ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού υπάλληλοι Βουλής, ΕΥΠ, κύριο προσωπικό ΝΣΚ, ΓΓΤΠ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΠΠΔ, ΕΡΤ (οι συνταξιοδοτούμενοι από το Δημόσιο)
πρωτόκολλα μέχρι 04/04/2013
2) Υπουργείο Παιδείας (Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - καθηγητές ΑΕΙ)πρωτόκολλα μέχρι 05/04/2013
3) Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης, Εθνικής Άμυνας, υπάλληλοι ΕΛ ΣΤΑΤ, ΜΤΠΥ, ΡΑΕ, πολιτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΕΙ
πρωτόκολλα μέχρι 15/04/2013
4) Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, υπάλληλοι Εθνικού Τυπογραφείου, Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΥΠΑ,ΟΚΧΕ, Α.Α Συν. του Πολίτη ΑΣΕΠ, ΕΣΔΥ, ΟΠΑΔ (που υπάγονται στο Δημόσιο)
πρωτόκολλα μέχρι 30/04/2013
5) Υπουργείο Παιδείας (Υπάλληλοι ΥΠΕΠΘ - εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - καθηγητές ΤΕΙ)
πρωτόκολλα μέχρι 09/04/2013
Υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και Ειδικών Κατηγοριών
1) Υπάλληλοι νοσοκομείων, πρωτόκολλα μέχρι 07-03-2013
2) Υπάλληλοι ΟΤΑ, πρωτόκολλα μέχρι 28-02-2013
3) Υπάλληλοι παιδικών σταθμών,  πρωτόκολλα μέχρι 09-04-2013
                                       
Ιερείς, πρωτόκολλα μέχρι
 25-04-2013
*** Σημείωση
Επισημαίνεται ότι ορισμένες υποθέσεις που φέρουν πρωτόκολλα των παραπάνω ημερομηνιών και “χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης” είναι προς επεξεργασία και οι συντάξεις που σχετίζονται με αυτές δεν θα πληρωθούν με τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2013.

>>
 
Στο εξής οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. 


Μειώσεις κρατήσεων ασθενείας από το π. ΤΑΠΟΤΕ

Η διοίκηση του ΙΚΑ –ΕΤΕΑΜ μετά από τις συνεχείς διαμαρτυρίες, αναφορές και προσωπικές παρεμβάσεις σε όλους τους αρμοδίους των εμπλεκόμενων φορέων, εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με  την τροποποίηση του ποσοστού κράτησης ασθενείας υπέρ του  ΕΟΠΥΥ ( πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, π. ΤΑΠΟΤΕ) από 5% σε 4% στους συνταξιούχους του π. ΤΑΠΟΤΕ.
Η εφαρμογή της εγκυκλίου όπως αναφέρει η εφημερίδα των συνταξιούχων σιδηροδρομικών «Ο Τύπος» θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο. Τα σωματεία των συνταξιούχων του  π. ΤΑΠΟΤΕ  εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την απόφαση αυτή του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ.

http://sidirodromikanea.blogspot.gr/2013/11/blog-post_4811.html#more

Μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες

Το ισχύον Ασφαλιστικό επιτρέπει σε συγκεκριμένες κατηγορίες «παλαιών» ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν έως και 12 χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος. Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που απειλούνται με άμεσο (μέσω της αύξησης ορίων) ή έμμεσο «μπλόκο» (πολύ χαμηλές συντάξεις) είναι:

1. Οι μητέρες ανηλίκων που, ανάλογα με τα έτη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ ή 25 έτη στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία σε ηλικίες από τα 50 (το 2010) έως τα 60 (το 2013).

2. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία που μπορούσαν είτε να αποχωρήσουν συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε και χωρίς όριο ηλικίας (οι ασφαλισμένοι πριν από το '83).

3. Ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά που συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες από τις οποίες τις 7.500 στα βαρέα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 55 για πλήρη ή 53 για μειωμένη (έως το 2010, καθώς από το 2011 και μετά αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια κατά 9 και 6 μήνες αντίστοιχα).


ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

«Μπλόκο» στη συνταξιοδότηση, πριν από το 62ο έτος, περίπου 350.000 εργαζομένων «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α) προσανατολίζεται να βάλει η κυβέρνηση για να «καλύψει» το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση.

Μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που προανήγγειλε την κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο Ασφαλιστικό από τους γενικούς κανόνες -χωρίζοντας μάλιστα τους ασφαλισμένους σε πατρικίους και πληβείους- και ύστερα από τον «θόρυβο» τον οποίο προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για επικείμενες περικοπές στις (υψηλότερες) συντάξεις των «ευγενών» ταμείων και του ΤΕΒΕ, χθες, κύκλοι του υπουργού αποσαφήνισαν ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις». Και δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Το συγκεκριμένο μέτρο, αποκλείστηκε καθώς δεν είναι «άμεσης απόδοσης» για τα δημοσιονομικά, ενώ δεν θα έφερνε τα προσδοκόμενα έσοδα στα Ταμεία και στην εφορία. Για παράδειγμα ασφαλισμένος στον ΟΤΕ με 35 έτη ασφάλισης και μισθό 2.500 ευρώ, με το καταστατικό του ΤΑΠ-ΟΤΕ λαμβάνει μεικτή σύνταξη 1.975 ευρώ, προ φόρων και κρατήσεων, ενώ με καθεστώς ΙΚΑ θα ελάμβανε 1.660 ευρώ (-16%) και μετά την παρακράτηση των εισφορών, τα ποσά περιορίζονται στα 1.422 ευρώ και στα 1.387 ευρώ, αντίστοιχα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επαναβεβαίωσε χθες ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί φόρος 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων ούτε να μειωθούν οι συντάξεις του ΤΕΒΕ, αφήνοντας «ανοικτό» το ενδεχόμενο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσων εξαιρούνται και ασφαλίζονται είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ, όπως πρώτη έγραψε η «Η».

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε αν το «μπλόκο» στις «πρόωρες» θα μπει μέσω της επιβολής μεγαλύτερης «ποινής» (μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν) ή με την επέκταση των ορίων αυτών και στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Με την επιβολή μεγαλύτερης «ποινής», οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι παλαιές ασφαλισμένες που βρίσκονται 1-3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, κινδυνεύουν να λάβουν συντάξεις-βοηθήματα αν το «πέναλτι» για την πρόωρη έξοδο αυξηθεί από 4,5% για κάθε χρόνο που είναι γι' αυτές τις κατηγορίες σε πάνω από 6% (είναι η ποινή η οποία ισχύει για τους νεώτερους) και υπολογιστεί έως το 62ο έτος.

Με την επέκταση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης θα εγερθούν νομικά ζητήματα (δεν εθίγησαν από τις προηγούμενες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό λόγω ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ μεγάλη μερίδα έχει θεμελιώσει και αναμένει μόνο τη συμπλήρωση της ηλικίας, όπως προβλέπεται σε πολλά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ για τις μητέρες ανηλίκων). Τυχόν επέκταση θα τίναζε στον αέρα και τα προγράμματα μείωσης προσωπικού σε Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ.

Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες ???

Αμετακίνητη από τη θέση της για «αναπροσαρμογή» των συντάξεων και των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων είναι η τρόικα, όπως έχει καταστήσει σαφές στς επαφές της με το υπουργείο Εργασίας, με αποτελέσμα να εντείνεται η αγωνία για το μέλλον των συντάξεων, σε μία περίοδο όπου τα οικονομικά των Ταμείων πνέουν τα λοίσθια.
Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για τη μείωση -κυρίως των εργοδοτικών- ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων και μέχρι την Κυριακή θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στο στόχαστρο, μπαίνουν σε πρώτη φάση, οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (των λεγόμενων «ευγενών» Ταμείων).
Οι περικοπές στς συντάξεις αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2014 και όχι σταδιακά, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά τους «φόρους υπέρ τρίτων», συγκεντρώνονται έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ ετησίως και μεγάλο μέρος απ' αυτά πάνε και σε ασφαλιστικά ταμεία
Τα περισσότερα έσοδα θα περάσουν στον κρατικό προυπολογισμό ώστε να συνεχίσουν να εισπράττονται ή θα καταργηθούν σταδιακά, ωστόσο τα Ταμεία θα έχουν χάσει πολύτιμους πόρους.
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει εντός του 2014 η διαδικασία μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που θα ολοκληρωθεί έως το 2020, ενώ διευκρίνισε ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχει προβλεφθεί ήδη από το «νόμο Πετραλιά».


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/367473/asfalistiko-erhetai-psalidi-stis-syntaxeis-se-deko-kai-trapezes#ixzz2k81cyHeh

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά & δράσεις, στο πλαίσιο του Παζαριού

Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, ο οποίος διοργανώνει κάθε Μάιο, εδώ και 36 χρόνια, τη Γιορτή Βιβλίου, συνδιοργανώνει φέτος με το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων το 1ο Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου, στην πλατεία Κοτζιά, από 1 έως και 20 Νοεμβρίου.   Στο 1ο Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου συμμετέχουν 120 εκδότες με χιλιάδες τίτλους βιβλίων (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδικά, πολιτική, ιστορία, ψυχολογία κ.ά.) που διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές (με έκπτωση τουλάχιστον 70%)

Στόχος του Συλλόγου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, γι' αυτό εδώ και τρία χρόνια κάνει μια προσπάθεια να ενισχύσει τις βιβλιοθήκες τις χώρας με το κοινωνικό μήνυμα «Με διάβασες; Χάρισέ με!». Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2011 στην 34η Γιορτή Βιβλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν 3.000 βιβλία και στάλθηκαν στις βιβλιοθήκες Λέρου και Λειψών. Το 2012, στην 35η Γιορτή, ο αριθμός των βιβλίων που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου 18.000 βιβλία που στάλθηκαν σε βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας. Φέτος, στην 36η Γιορτή Βιβλίου, συγκεντρώθηκαν περίπου 17.000 βιβλία και η αποστολή τους σε βιβλιοθήκες (δημοτικές, σχολικές, συλλόγων, φυλακών, νοσοκομείων κ.λπ.) όλης της χώρας είναι σε εξέλιξη.   Ο Σύλλογος Εκδοτών αποφάσισε φέτος να διαθέσει 2% των καθαρών κερδών του 1ου Φθινοπωρινού Παζαριού Βιβλίου για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των παιδικών χωριών SOS και 1% στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων.   
Για τις επόμενες δύο Κυριακές έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις, στο πλαίσιο του Παζαριού:  
 Κυριακή 10 Νοεμβρίου 
11:00-12:00: «Φιλαρμονική Δήμου Αθηναίων» - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά τα μουσικά όργανα της ορχήστρας πνευστών
. 12:30-13:30: «Οι παροιμίες του Καραγκιόζη» - Παράσταση Καραγκιόζη από το θίασο Σωτήρη Χαρίδημου.  
 Κυριακή 17 Νοεμβρίου 
12:00-13:30: «Η χωρίς αρχή ...αρχή του κόσμου» - Διαδραστική παράσταση από την Ομάδα ΑΝΑΣΣΑ. Μια ποιητική και καλλιτεχνική προσέγγιση σύγχρονων κοσμολογικών απόψεων για τη γέννηση του σύμπαντος. Τα παιδιά παίζουν με τις έννοιες του ρυθμού, του χώρου και του χρόνου και κατασκευάζουν αντικείμενα εμπνευσμένα από την παράσταση.   Πηγή: www.lifo.gr

Απολίθωμα του παρελθόντος τα τρένα στην Ελλάδα, απρόσιτη πολυτέλεια το σιδηροδρομικό ταξίδι στη Βρετανία.

«Όταν στη δεκαετία του ’60 ρωτούσαν τους νέους της Βρετανία αν θα προτιμούσαν ένα αυτοκίνητο ή το δικαίωμα ψήφου, οι περισσότεροι θα απαντούσαν το “αυτοκίνητο”», λέει ένας Βρετανός πανεπιστημιακός. 
«Αν όμως σήμερα τους ρωτούσαν τι προτιμούσαν τα τους χαρίσουν, ένα αυτοκίνητο ή ένα iPhone, θα απαντούσαν το δεύτερο».
 Ο λόγος της απόρριψης του ΙΧ αυτοκινήτου είναι αφενός η κυκλοφοριακή συμφόρηση και αφετέρου το υψηλό κόστος συντήρησής του. Π.χ., τα ασφάλιστρα για (βιολογικά) νέους οδηγούς είναι 20% παραπάνω απ΄ό,τι για τους 50+. Ταυτόχρονα, οι δελεαστικές εκπτώσεις στα σιδηροδρομικά εισιτήρια για νέους έχουν οδηγήσει σε 6% ετήσια αύξηση της επιβατικής κίνησης με αυτό το μέσο.
Αυτό αναφέρεται σε ένα μεγάλης έκτασης άρθρο του Guardian για τα τρένα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την περιβόητη Έκθεση Μπίτσινγκ για την Αναδιάρθρωση των Βρετανικών Σιδηροδρόμων, η οποία οδήγησε στην κατάργηση 8.000 χλμ. σιδηροδρομικών γραμμών και 2.000 σταθμών. Με την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων επί Θάτσερ, οι τιμές των εισιτηρίων έφ
τασαν σε αστρονομικά ύψη, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι πιο φτηνό το ταξίδι με αεροπλάνο από ό,τι με τρένο.

Στην Ελλάδα η μετακίνηση με τρένο, τουλάχιστον για την Πελοπόννησο, παραμένει προβληματική. Ο Προαστιακός φτάνει μέχρι το Κιάτο, ενώ η λειτουργία του επιδεινώνεται διαρκώς (παραμελημένοι σταθμοί, μείωση στα δρομολόγια κ.λπ.). Βλέπετε, οι μνημονιακές κυβερνήσεις ρίχνουν το κύριο βάρος των μετακινήσεων στο ΙΧ αυτοκίνητο προς όφελος των μεγαλοεργολάβων οδικών έργων και των εταιρειών εκμετάλλευσης των διοδίων.

Με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τη σφαγή των τοπικών τρένων στη Βρετανία, πολλοί θυμήθηκαν ένα τραγούδι-ελεγεία που γράφτηκε τότε από το ντουέτο Flanders και Swann με τίτλο «Τhe slow train». Δυστυχώς, τα δικά μας τρένα που καταργήθηκαν παραμένουν άκλαφτα και ατραγούδιστα. Δεκάδες πανέμορφοι σιδηροδρομικοί σταθμοί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ρημάζουν και τα τραγούδια για τα τρένα ανήκουν στο βαθύ παρελθόν. («Το τρένο φεύγει στις 8», «Τα τρένα που φύγαν»), ενώ το πιο πρόσφατο αξιομνημόνευτο τραγούδι για ένα τρένο έγραψαν οι Τρύπες το 1993 («…τι έγινε εκείνο το τρένο που έβλεπε τα άλλα τρένα να περνούν»).
Παρά τις περικοπές, παρά τα ακριβά εισιτήρια, στη Βρετανία υπάρχουν ακόμα εξαίσιες διαδρομές που μπορεί να κάνει κανείς με τρένο. Στην Ελλάδα πάμπολλες πανέμορφες διαδρομές έχουν καταργηθεί, όχι για να σωθεί ο υπερχρεωμένος ΟΣΕ, αλλά γιατί η έννοια του δημόσιου αγαθού έχει στραπατσαριστεί πολύ πριν φτάσουν τα μνημόνια και η τρόικα.

Στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της ένταξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ

Η ιδιωτικοποίηση και η μεταβίβαση των 2.130.434 μετοχών της εταιρείας «ΤΡΑΙΝΟΣΕ- Μεταφορικές Υπηρεσίες Επιβατών και Φορτίου- Ανώνυμη Σιδηροδρομική Εταιρεία» στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), συζητήθηκε στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Προαστιακού Σιδηρόδρομου και ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η μεταβίβαση των επίμαχων μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης, εξέφρασε επιφυλάξεις εάν αυτές οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για το ζήτημα της μεταβίβασης των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Δήμος Τσακνιάς, υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση και η μεταβολή της νομικής φύσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλάπτει άμεσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά συμφέροντα των μελών των οργανώσεων. 

Ακόμη, υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 43 Συντάγματος) η μεταβίβαση έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι όπως έγινε με την από 5.4.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης, τόνισαν ότι η επίμαχη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντιβαίνει και το άρθρο 106 του Συντάγματος, καθώς η σιδηροδρομική συγκοινωνία, λόγω της στρατηγικής σημασίας της για την εθνική οικονομία, δεν είναι δυνατό να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου,Παναγιώτης Δημόπουλος και Γεώργιος Στεφανάκης, υποστήριξαν ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στα δικαστήρια για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού ουδόλως επηρεάζονται τα εργασιακά και άλλα συμφέροντα των εργαζομένων στην εν λόγω επιχείρηση.

Εξάλλου, οι τρεις δικηγόροι τόνισαν ότι στην περίπτωση της μεταβίβασης των επίμαχων μετοχών δεν τίθεται θέμα παραβίασης των συνταγματικών επιταγών.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 30 εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίοι μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας αποχώρησαν.

Βρείτε τους λογαριασμούς ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ μέσω internet

Ο λογαριασμός έφτασε στην πολυκατοικία σας αλλά είχε ήδη λήξει. Δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο λογαριασμός στο εξοχικό και υποχρεώνεστε στον γείτονα ή στον συγγενή. Ο λογαριασμός σας κάπου χάθηκε και τρέχετε να τον πληρώσετε περιμένοντας υπομονετικά στις ουρές.
Σε όλα αυτά μπορείτε εδώ και τώρα να δώσετε ένα τέλος. Όλες οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουμε τους λογαριασμούς μας μέσω internet. OTE, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, άνοιξαν τις διαδικτυακές τους πύλες και μας περιμένουν. 
ΔΕΗ: 
ΕΥΔΑΠ:
ΟΤΕ

Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: Εξαιρετικά χρήσιμες οι ηλεκτρονικές εφαρμογές των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Η σημαντικότερη υπηρεσία δεν είναι η δυνατότητα του να δείτε εγκαίρως τον λογαριασμό σας, αλλά η δυνατότητα να δείτε πόσο από τον δωρεάν χρόνο που διαθέτετε (ανάλογα με το πρόγραμμά σας) έχετε προπληρώσει έτσι ώστε να αποφύγετε την υπερχρέωση. Ως γνωστόν, με την εξάντληση του προπληρωμένου χρόνου, εφαρμόζεται η χρέωση ανά λεπτό και στις τρεις εταιρείες και μάλιστα με «ταρίφες» οι οποίες είναι αρκετά «τσουχτερές».

Πόσο φόρο "βγάζουν" τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2011 και την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ έχουν ήδη παραλάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012.
Τον Οκτώβριο οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς θα παραλάβουν και τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2013. Το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει και τους τρεις ΦΑΠ. Δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τους φόρους ακίνητης περιουσίας τριών ετών μαζεμένους!
Ο ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 έχει υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση συζύγων, αποστέλλεται στον καθέναν τους ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα ΦΑΠ.
Η ΓΓΠΣ έχει ήδη αποστείλει 499.366 εκκαθαριστικά ΦΑΠ έτους 2011 σε ισάριθμους φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 502 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1.006 ευρώ φόρο ο καθένας κατά μέσο όρο.  Τα πρώτα 176.537 εκδόθηκαν στις 5/7/2013 και τα υπόλοιπα 322.829 στις 26/7/2013.

Σε 7 δόσεις


Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 πρέπει να εξοφληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία για την 1η από τις 7 αυτές δόσεις έχει ήδη εκπνεύσει στις 6 Σεπτεμβρίου. Κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει το εκκαθαριστικό του και μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του Ε9, του συστήματος ΤΑXISNET. Η σύζυγος μπορεί να δει το εκκαθαριστικό της χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης του συζύγου.

Ο φόρος του 2012..

.

Εντός των πρώτων 10 ημερών του Αυγούστου θα αποσταλούν άλλα 500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2012 σε ισάριθμους φορολογούμενους οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Με τα εκκαθαριστικά αυτά οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν άλλα 500 εκατ. ευρώ σε 7 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

... και του 2013


Περί τα τέλη Οκτωβρίου θα αποσταλούν άλλα 500.000 περίπου εκκαθαριστικά σημειώματα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2013 προς φορολογούμενους οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2013 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Με τα εκκαθαριστικά αυτά οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν άλλα 500 εκατ. ευρώ σε 4 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.
Και ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση συζύγων, θα αποσταλεί στον καθέναν τους ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα ΦΑΠ.
http://www.money-money.gr/tool/ipologiste-to-foro-akinitis-periousias/63


Πίνακες: Ο νέος φόρος ακινήτων για εκτάσεις εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια)


http://www.money-money.gr/tool/pinakes-o-neos-foros-akiniton-gia-ektasis-ektos-schediou-agrotemachia/108

τέλη κυκλοφορίας 2014 και φόρος πολυτελείας

Από τη Δευτέρα 11-11-2013 θα μπορούν τελικά οι κάτοχοι αυτοκινήτων να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

 Παράλληλα, όσοι κατέχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.929 κ. εκ.), θα μπορούν να εκτυπώσουν και το ειδοποιητήριο για τον φόρο πολυτελείας- καθώς όπως έγινε και πέρυσι δεν θα αποσταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια από το υπουργείο Οικονομικών- και να εξοφλήσουν τον φόρο μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας. Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί, σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι τα δύο ειδοποιητήρια να δοθούν ταυτοχρόνως στο κοινό, ωστόσο εάν η ειδική εφαρμογή για το φόρο πολυτελείας δεν είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη της εβδομάδος, τότε θα δοθεί πρώτη σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας
 [Μπορείτε να κατεβάστε /εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 και το φόρο πολυτελείας, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για οχήματα έως 2.500 κυβικών εκατοστών και με συντελεστή 10% για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού, αλλά και πισίνες. Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2008 έως και το 2012, δεν έχουν έκπτωση στο τεκμήριο, ενώ τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2003 έως και το 2007 έχουν έκπτωση 30% στο τεκμήριο και κατά συνέπεια έκπτωση 30% στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2003, δεν επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αλλά μόνο με τα τέλη κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη δημιουργία ενός ειδικού τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι για τις επικείμενες υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητές τους (πχ μη υποβολή εγκαίρως της φορολογικής δήλωσης ή της περιοδικής δήλωσης απόδοσης ΦΠΑ, μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και ακινήτων ή των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών).
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που ταξινομήθηκαν έως και το τέλος του 2002, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. 


Παραδείγματα υπολογισμού φόρου πολυτελείας
Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. 1929 κ.ε. 5ετίας θα πληρώσουν φέτος φόρο πολυτελείας 418,70 ευρώ.
Για αυτοκίνητο π.χ. 2.000 κυβικών εκατοστών 5ετίας, με έτος κυκλοφορίας π.χ. το 2010, θα  πληρώσετε (8.800 x 5%= 440 ευρώ).
Για αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. 5ετίας, με έτος κυκλοφορίας π.χ.  το 2009 θα πληρώσετε (8.800 x 5%= 440 ευρώ - 30% έκπτωση= 308 ευρώ).
Για αυτοκίνητο 3.000 κ.ε. πενταετίας ο φόρος ανέρχεται στα 1.780 ευρώ (17.800 x 10%)


Τέλη κυκλοφορίας 2014
Οι πολίτες είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με τον ΑΦΜ τους μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking. Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet  μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.Τα τέλη εξοφλούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.


Από    51 κ.ε. μέχρι   300 κ.ε.    22 ευρώ
Από   301 κ.ε. μέχρι   785 κ.ε.    55 ευρώ
Από   786 κ.ε. μέχρι 1.071 κ.ε.   120 ευρώ
Από 1.071 κ.ε. μέχρι 1.357 κ.ε.   135 ευρώ
Από 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε.   240 ευρώ
Από 1.549 κ.ε. μέχρι 1.738 κ.ε.   265 ευρώ
Από 1.739 κ.ε. μέχρι 1.928 κ.ε.   300 ευρώ
Από 1.929 κ.ε. μέχρι 2.357 κ.ε.   660 ευρώ
Από 2.358 κ.ε. μέχρι 3.000 κ.ε.   880 ευρώ
Από 3.001 κ.ε. μέχρι 4.000 κ.ε. 1.000 ευρώ
Από 4.001 κ.ε. και άνω          1.320 ευρώ


Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2011 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) -
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:


  0 - 100    γρ./χλμ.   -  ευρώ
101 - 120    γρ./χλμ. 0,90 ευρώ
121 - 140    γρ./χλμ. 1,10 ευρώ
141 - 160    γρ./χλμ. 1,70 ευρώ
161 - 180    γρ./χλμ. 2,25 ευρώ
181 - 200    γρ./χλμ. 2,55 ευρώ
201 - 250    γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
'Ανω των 251 γρ./χλμ. 3,40 ευρώ

https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012/telhkykl/index.jsp

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Συντάξεις: Τα τελευταία «παράθυρα» για 1 έως 5 πλασματικά έτη

Από την 1/1/2014 οι ασφαλισμένοι θα έχουν δικαίωμα εξαγοράς των νέων πλασματικών ετών που προβλέπει ο νόμος 3996/11 για όσους συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις που ισχύουν από το 2011 και μετά

Σε 60 μέρες λήγει η προθεσμία που έχουν οι ασφαλισμένοι για να αξιοποιήσουν τους «παλιούς» πλασματικούς χρόνους, ώστε να συμπληρώσουν το χρόνο που τους λείπει και να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα όρια ηλικίας του 2010

.

Στις 31/12/2013, οι εν λόγω πλασματικοί χρόνοι καταργούνται και πλέον όσοι δεν προλάβουν να επωφεληθούν από την ισχύ της εν λόγω διάταξης, θα επωμιστούν αυτόματα 1 έως 5 έτη στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και 6 έως 12 μήνες στο χρόνο ασφάλισης. Επομένως, οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη με τα όρια ηλικίας του 2010, θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα ένσημα που λείπουν με αναγνώριση πλασματικού χρόνου, υποβάλλοντας αίτηση στο ταμείο τους έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2013.
Από την 1/1/2014 οι ασφαλισμένοι θα έχουν δικαίωμα εξαγοράς των νέων πλασματικών ετών που προβλέπει ο νόμος 3996/11 για όσους συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις που ισχύουν από το 2011 και μετά.
Η «ανατροπή» αυτή στο νόμο 3996/11 που έχει ήδη ψηφιστεί, επηρεάζει περισσότερους από 300.000 άνδρες και γυναίκες που πρωτοασφαλίστηκαν έως τις 31/12/1992 στο ΙΚΑ σε Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.
Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται και μπορούν να αξιοποιηθούν στις 60 μέρες που απομένουν για σύνταξη με τα χαμηλά όρια ηλικία του 2010 είναι:
1. Η στρατιωτική θητεία.
2. Οι 3,5 μήνες γονικής άδειας και ανατροφής παιδιών.
3. Η εκπαιδευτική άδεια.
4. Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 200 μέρες, με την προϋπόθεση η ανεργία να υπήρχε 10 χρόνια πριν από την υποβολή της συνταξιοδότησης.
5. Ο χρόνος ασθένειας έως 200 μέρες, ο οποίος αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά.
6. Το διάστημα πριν και μετά τον τοκετό, δηλαδή οι 119 μέρες κύησης και λοχίας.
http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%C2%AB%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B1%C2%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-1-%CE%AD%CF%89%CF%82-5-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD%CF%84%CE%B7

Σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων

Σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων προχωρά το ΙΚΑ , μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρακρατήθηκαν μεγαλύτερα ποσά και άλλες όπου δεν έγιναν οι μειώσεις που είχαν προβλεφθεί.

Με επείγον έγγραφό του ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αναφέρει ότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων (Ε.Σ.Ε.Π.Σ.) «διαπιστώθηκαν δυσχέρειες στην ταυτοποίηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν αφενός περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους δεν έχουν παρακρατηθεί τα αναλογούντα ποσά αφετέρου περιπτώσεις όπου κρατήθηκαν ποσά - ενώ δεν έπρεπε - και τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους, σας ενημερώνουμε ότι η διευθέτηση των θεμάτων αυτών (επιστροφή ή παρακράτηση) θα πραγματοποιείται μηχανογραφικά, με τη διαδικασία αναδρομικών ροών που θα γίνει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση».

Τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην περικοπούν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μειώσεις αδίκως.

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά που έχουν παρακρατηθεί και σε ποιους πρέπει να επιβληθούν μειώσεις.

Στο ίδιο έγγραφο ο διοικητής του ΙΚΑ ζητά από τις οι υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων «να μην προβαίνουν στο εξής σε καμία διαδικασία χειρόγραφης επιστροφής ή παρακράτησης ποσών συντάξεων αφού αυτή θα πρέπει να γίνεται μηχανογραφικά».

Σκάνδαλο με τα εφάπαξ

Άλλαξαν σειρά για να μην έχουν μειώσεις – Υπάλληλοι ΔΕΚΟ πήραν εφάπαξ χωρίς μείωση

 Κομπίνα στα Ταμεία με αλλαγή στη σειρά προτεραιότητας
- Κάποιοι έχασαν ως και 35.000 ευρώ από το εφάπαξ χάνοντας τη σειρά τους
- Έρευνα σε 2.000 υπαλλήλους ΔΕΚΟ που ... ξαφνικά βγήκαν πρώτοι στη σειρά .Μέγα σκάνδαλο με την απονομή του εφάπαξ σε χιλιάδες υπαλλήλους αποκαλύπτεται μετά από καταγγελίες από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.
Όπως δείχνουν τα πρώτα δειγματοληπτικά στοιχεία σε 280 περιπτώσεις κάποιοι φρόντισαν να αλλάξουν σειρά προτεραιότητας και κατάφεραν έτσι να πάρουν το εφάπαξ χωρίς τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος με αποτέλεσμα, άλλοι να χάσουν ως και 35.000 ευρώ καθώς χάνοντας τη σειρά τους υπέστησαν τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” το πόρισμα της έρευνας των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης στο ΤΑΥΕΚΩ επιβεβαιώνει ήδη της πρώτες 280 περιπτώσεις.
Ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο 2.000 υποθέσεις υπαλλήλων που πήραν εφάπαξ από τη ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ από το 2010 και μετά και οι δικαιούχοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Όλα δείχνουν πως έγινε διεκπεραίωση εκτός σειρά αρκετών εκατοντάδων εφάπαξ με αποτέλεσμα άλλοι υπάλληλοι να βρεθούν πιο πίσω και να υποστούν μείωση ως και 38,5% στο εφάπαξ τους.
Το “τρικ” των επιτήδειων δεν ήταν άλλο από τις προσωρινές συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλιζαν άλλη σειρά στην απονομή του εφάπαξ, κερδίζοντας προτεραιότητα.
Για παράδειγμα όσοι πήραν εφάπαξ εκτός σειράς απ' το ΤΑΥΕΚΩ γλίτωσαν μια μείωση της τάξης του 25% το 2010, άλλη μια της τάξης του 30% για όσους αποχώρησαν από 1.1.2011 και μια τρίτη 3,5% για όσους αποχώρησαν μετά τον Αύγουστο του 2010.
Τώρα και με βάση τα ευρήματα του ΤΑΥΕΚΩ θα γίνει ευρύτερη έρευνα σε όλα τα Ταμεία πρόνοιας για να εξεταστεί εάν και κατά πόσο η φάμπρικα είχε στηθεί και αλλού.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα την Τετάρτη λόγω της 24ωρης απεργίας

οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τον ΟΣΕ και τον Προαστιακό θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας κλειστοί θα παραμείνουν οι ΟΣΕ και Προαστιακός, ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας από την αρχή της βάρδιας έως τις 9.00 π.μ καθώς και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.
Αντίθετα, ο ΗΣΑΠ και τα Τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως και το Μετρό εκτός από το τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.


Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Τέλος, στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, από τους εργαζόμενους σε ΟΣΕ και Προαστιακό από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.