Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της ένταξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ

Η ιδιωτικοποίηση και η μεταβίβαση των 2.130.434 μετοχών της εταιρείας «ΤΡΑΙΝΟΣΕ- Μεταφορικές Υπηρεσίες Επιβατών και Φορτίου- Ανώνυμη Σιδηροδρομική Εταιρεία» στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), συζητήθηκε στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Προαστιακού Σιδηρόδρομου και ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η μεταβίβαση των επίμαχων μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης, εξέφρασε επιφυλάξεις εάν αυτές οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για το ζήτημα της μεταβίβασης των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Δήμος Τσακνιάς, υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση και η μεταβολή της νομικής φύσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλάπτει άμεσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά συμφέροντα των μελών των οργανώσεων. 

Ακόμη, υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 43 Συντάγματος) η μεταβίβαση έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι όπως έγινε με την από 5.4.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης, τόνισαν ότι η επίμαχη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντιβαίνει και το άρθρο 106 του Συντάγματος, καθώς η σιδηροδρομική συγκοινωνία, λόγω της στρατηγικής σημασίας της για την εθνική οικονομία, δεν είναι δυνατό να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου,Παναγιώτης Δημόπουλος και Γεώργιος Στεφανάκης, υποστήριξαν ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στα δικαστήρια για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού ουδόλως επηρεάζονται τα εργασιακά και άλλα συμφέροντα των εργαζομένων στην εν λόγω επιχείρηση.

Εξάλλου, οι τρεις δικηγόροι τόνισαν ότι στην περίπτωση της μεταβίβασης των επίμαχων μετοχών δεν τίθεται θέμα παραβίασης των συνταγματικών επιταγών.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 30 εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίοι μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας αποχώρησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου