Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ελάφρυνση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ στις κύριες συντάξεις

Με ελάφρυνση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ στις κύριες συντάξεις το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να αντισταθμίσει τις περικοπές που ήδη έγιναν στις επικουρικές και τις μεγαλύτερες που θα ενσκήψουν στις 2 Σεπτεμβρίου.

Με ενημερωτική εγκύκλιο-γνωστοποίηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος αποσαφηνίζει πως βάσει του άρθρου 44 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85/τ.Α΄/12-5-2016) η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ θα
υπολογίζεται στο καταβαλλόμενο και όχι στο μικτό ποσό της κύριας σύνταξης.
 Αυτό σημαίνει ότι αναδρομικά από 1/7/2016 η εισφορά για παροχές ασθενείας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6% θα υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης αφού αφαιρεθούν οι μνημονιακές μειώσεις, δηλαδή τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010 (Α΄ 115) και στην παρακράτηση της παρ.11 και 12 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011.
 Επί ένα έτος περίπου, ο μηχανισμός περικοπών λειτουργούσε με στρεβλώσεις και αδικίες καθώς η παρακράτηση 6% στις κύριες συντάξεις υπολογιζόταν στο μικτό ποσό ενώ η παρακράτηση 6% στις επικουρικές στο καθαρό ποσό.

Δηλαδή για παράδειγμα: σε μια κύρια σύνταξη 1.250 ευρώ (αρχικό ποσό πριν τις περικοπές 1.780 ευρώ) η παρακράτηση ανέρχεται έως σήμερα σε 106,8 ευρώ το μήνα. Με την «ελάφρυνση» η παρακράτηση μειώνεται στα 75 ευρώ. Η μείωση της παρακράτησης στις υψηλές συντάξεις που έχουν υποστεί βαριές απώλειες μπορεί να φτάσει και το 50% και το καθαρό ποσό που μπαίνει στην τσέπη να αυξηθεί έως και 100 ευρώ.

Μικρή ανάσα δίνει η εγκύκλιος και στους πολυσυνταξιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με το νέο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου οι συνταξιούχοι χηρείας για παράδειγμα που λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις είχαν δικαίωμα να επιλέξουν σε ποια σύνταξη θα γίνει η παρακράτηση 6% υπέρ υγείας.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των συνταξιούχων που λαμβάνουν πάνω από μία επικουρικές συντάξεις. Η παρακράτηση του 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ υπολογίζεται στο άθροισμα των επικουρικών αφού αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές, δηλαδή στο καθαρό ποσό.

Η εγκύκλιος δίνει επίσης κατευθύνσεις για τον υπολογισμό της παρακράτησης στις νέες συντάξεις (σύνολο εθνικής και αναλογικής) και στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που εργάζονται.
πεισσοτερα http://www.sport-fm.gr/article/neo-tsounami-perikopwn-stis-kuries-sudakseis/3191452


                                                         ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου