Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες

   Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες Οι νέες αντικειμενικές τιμές & οι ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ. Έρχονται μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες από 5% έως και 19-20%, αλλά το έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ θα

παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.
Στις αρχές της εβδομάδας προγραμματίζει να δώσει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ την υπουργική απόφαση με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. 
  Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα της τελευταίας στιγμής, οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μαϊο του 2016 και θα επηρεάσουν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων (ΕΝΦΙΑ ή όπως αλλιώς θα λέγεται) για το 2016. 
  Το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο να αποδεχτεί την πρόταση των επιτροπών. Έτσι, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα κυμαίνονται από 5% έως και 19-20%. Σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 700 ευρώ αλλά και σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4000 ευρώ, οι τιμές ζώνης θα παραμείνουν καθηλωμένες στα επίπεδα του 2007.
   Έτσι, ουσιαστικά η αλλαγή δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια αναγκαστική προσαρμογή προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επί της ουσίας, η απόσταση των αντικειμενικών αξιών από τις πραγματικές θα παραμείνει πολύ μεγάλη ενώ η κυβέρνηση θα υποσχεθεί ότι η εξίσωση με τις αγοραίες τιμές θα γίνει προς το τέλος του χρόνου όπως άλλωστε υπαγορεύεται από το ίδιο το μνημόνιο. Ελάχιστα θα είναι τα οφέλη από την αναδρομική μείωση των αντικειμενικών αξιών. 
  Για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση ενώ για όσους πλήρωσαν φόρους μεταβίβασης (ούτως ή άλλως οι μεταβιβάσεις ήταν λιγότερες από 90.000 μέσα στο 2015 και στις περισσότερες περιπτώσεις καταλογίστηκαν λίγοι φόροι λόγω χαμηλών συντελεστών) είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει η παραμικρή επιστροφή φόρων καθώς το δικαίωμα αμφισβήτησης του φόρου παραγράφεται έναν μήνα μετά τον καταλογισμό του όποιου ποσού. 
  Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ του 2016, αναγκαστικά το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει πλέον σε νέο τρόπο υπολογισμού προκειμένου να λάβει υπόψη και τις νέες μειώσεις. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον νέο φόρο θα πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό που προέκυψε και το 2015. Δηλαδή, ο φόρος κατοχής θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,65 δις. ευρώ. 
Ποιες όμως θα είναι οι μεταβολές που θα γίνουν στις τιμές ζώνης;


Δείτε τις νέες αντικειμενικές αξίες


                                                     ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου