Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Παράνομες και υπερβολικές κρατήσεις στις συντάξεις


το ΙΚΑ κατηγορείται ότι, παρά τη μείωση των συντάξεων, συνεχίζει να υπολογίζει τις κρατήσεις για την υγεία με βάση τα ποσά των κύριων συντάξεων που ίσχυαν πριν από τις μειώσεις των τελευταίων μέτρων, με συνέπεια οι κρατήσεις αυτές να αντιστοιχούν πλέον, με βάση τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σε ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο του 4%.
«Πρόκειται για παράνομες, υπερβολικές κρατήσεις, οι οποίες δεν έχουν νομική βάση», ανέφερε ο κ. Κουμπούρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και πρόσθεσε: «Εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα επιστροφής στους συνταξιούχους των επιπρόσθετων ποσών που έχουν παρακρατηθεί», ποσών που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ έθεσε το θέμα αυτό, εκτός ημερησίας διατάξεως, στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του Ιδρύματος, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αναμένοντας οδηγίες εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.
Η Ομοσπονδία επρόκειτο να θέσει επιτακτικά το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που ανέμενε ότι θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να του επιδώσει τα αιτήματα της συγκέντρωσης υπό βροχή που πραγματοποίησαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων νωρίτερα το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της Αθήνας. Η συνάντηση, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε.
Με τη μέθοδο υπολογισμού των κρατήσεων για την υγεία βάσει της σύνταξης που ίσχυε πριν από τις μειώσεις και όχι βάσει της καταβαλλόμενης σύνταξης, εκτιμάται ότι πολλοί συνταξιούχοι χάνουν από 350 ως και 600 ευρώ ετησίως, αφού οι κρατήσεις σε απόλυτο μέγεθος ανέρχονται, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης, σε σχεδόν 6% αντί 4% ή και σε 6,5%-7,0%, αντί 5%, για όσους συνταξιούχους άλλων Ταμείων που απορροφήθηκαν από το ΙΚΑ προβλεπόταν κρατήσεις ίσες προς το 5% της κύριας σύνταξης. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται άτυπη ποσοστιαία αύξηση των κρατήσεων για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου