Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ


Στο 6,5% θα φτάσει κατά μέσο όρο το "ψαλίδισμα" στις επικουρικές συντάξεις, όπως προβλέπει το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας,  σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Στόχος είναι να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε κάποια επικουρικά, η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς το ποσοστό της περικοπής θα εξαρτηθεί από τα ελλείμματα του κάθε ταμείου.

Το πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε για το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης και οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στο επικουρικό του ΙΚΑ οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων θα αυξηθούν κατά 0,7% του ΑΕΠ στην περίοδο μέχρι το 2060 αν δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Το μνημόνιο επιτάσσει ότι οι δαπάνες όλων των ταμείων (κύριας, επικουρικής ασφάλισης αλλά και πρόνοιας) δεν πρέπει να αυξηθούν πάνω από 2,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μέχρι και το 2060.

Σε περίπτωση που οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι ο στόχος αυτός ξεπερνιέται, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ αποζημιώσεων. Προκύπτει λοιπόν ότι μόνο από ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης εξανεμίζεται το ένα τρίτο του περιθωρίου που αφήνει το μνημόνιο.

Συνολικά, πρέπει να εκπονηθούν αναλογιστικές μελέτες σε περίπου 40 ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να κατατεθούν η αναλογιστική μελέτη για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων αλλά και για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Οι υπόλοιπες μελέτες θα παραδίδονται ανά μήνα, ενώ η κατάθεση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, καθώς οι περικοπές στο ύψος των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ είναι προγραμματισμένο να γίνουν από τις αρχές του 2012.

Μετά και τα επόμενα ευρήματα, η κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει στο τελικό ύψος των περικοπών.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί και το εάν οι περικοπές θα αγγίξουν και τους ήδη συνταξιούχους ή όχι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θιγούν και σημερινοί συνταξιούχοι, εφόσον οι επικουρικές συντάξεις που εισπράττουν, υπερβαίνουν ένα όριο (π.χ. 500 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου