Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ / ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠΟΤΕ


Η νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται κατά κανόνα στα νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες και μη. Όλοι οι ασφαλισμένοι δικαιούνται ΒΑ θέση νοσηλείας εκτός από τους εν ενεργεία Διευθυντές ή Υποδιευθυντές που δικαιούνται Α.
Για τη νοσηλεία εκδίδεται εισιτήριο εισαγωγής βάσει ιατρικής γνωμάτευσης, η οποία πρέπει να προσκομίζεται το αργότερο μέχρι και την πρώτη ημέρα εισαγωγής. Κατ'εξαίρεση σε επείγουσες περιπτώσεις το εισιτήριο μπορεί να εκδοθεί μετά την εισαγωγή, η οποία θα πρέπει να αναγγελθεί στο Ταμείο εντός τεσσάρων (4) ημερών.
Το εισιτήριο για τα Νοσοκομεία και τις Κλινικές των Αθηνών και του Πειραιά εκδίδεται από την Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου και τα γραφεία της οδού Μενάνδρου. Για τα Νοσηλευτικά Κέντρα στην επαρχία από τα κατά τόπο αρμόδια υποκαταστήματα του Ταμείου ή τα γραφεία των υπολόγων διαχειριστών ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, και ΟΣΕ.
Στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού δεν εκδίδεται εισιτήριο αφού το Ταμείο καταβάλλει επίδομα μητρότητας.
Στην λιθοτριψία νεφρών και ουρητήρων εκδίδεται εισιτήριο, αλλά απαιτείται εκτός της ιατρικής γνωμάτευσης και η απόφαση της έγκρισης της λιθοτριψίας από την αρμόδια επιτροπή.
Για την παράταση της νοσηλείας εκδίδεται εισιτήριο παράτασης βάσει νέας ιατρικής γνωμάτευσης, η οποία πρέπει να προσκομίζεται προ της λήξεως του χρόνου νοσηλείας που αναγράφεται στο εισιτήριο.
Η συνολική διάρκεια της νοσηλείας για την ίδια πάθηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει ορισμένα χρονικά όρια πέραν των οποίων προβλέπεται συμμετοχή του ασφ/νου στη δαπάνη.

Αποκλειστική ΝοσοκόμαΣε εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις και βαριά νοσηλευόμενα περιστατικά μπορεί να δικαιολογηθεί η χρησιμοποίηση αποκλειστικής νυκτερινής νοσοκόμας βάσει ιατρικής γνωμάτευσης.
Η χρήση νοσοκόμας εγκρίνεται σε αριθμό ανάλογο με τη βαρύτητα του περιστατικού αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 νύκτες.
Σε κλινικές που δεν αποδέχονται το κρατικό τιμολόγιο δεν εγκρίνεται η χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας.

Νοσηλεία στο ΕξωτερικόΜε την υπ'αριθμ.Φ7/οικ 15/7-1-97 (ΦΕΚ 22/20-1-97 τ.Β) υπουργική απόφαση καθορίζονται κατά ενιαίο τρόπο οι περιπτώσεις των ασθενών που έχουν ανάγκη νοσηλείας στο εξωτερικό και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να δοθεί η σχετική έγκριση.
Για την εξέταση των περιπτώσεων έχουν συσταθεί ειδικές υγειονομικές επιτροπές για όλη τη χώρα κοινές για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.
Με την ίδια απόφαση καθορίστηκαν και περιπτώσεις που δεν μπορεί να εγκριθεί η νοσηλεία στο εξωτερικό ή μπορεί να καλυφθεί μέρος της συνολικής της δαπάνης.
Το Ταμείο εκτός από τη δαπάνη νοσηλείας αναλαμβάνει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής και καταβάλλει πάγιο ημερήσιο ποσό για έξοδα διαμονής και διατροφής.
Το Ταμείο στην περίπτωση νοσηλείας σε χώρα της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης εφοδιάζει τον ασφαλισμένο με το έντυπο Ε112. Στην περίπτωση αυτή οι δαπάνες αποδίδονται από το Ταμείο στο φορέα χώρας μετάβασης για νοσηλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου