Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μαζικές αγωνιστικές εκδηλώσεις οργανώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων

http://www2.pssdekotrapezon.gr/



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ - ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες 
   Στις Κύριες και οι Επικουρικές συντάξεις που σφαγιάστηκαν έρχονται νέες περικοπές, το ίδιο στην υγεία και στα φάρμακα.  Η άγρια φορολογία, τα χαράτσια, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, στο πετρέλαιο, η ανεργία, μας καταδικάζουν στην φτώχια, την εξαθλίωση. Μπροστά μας βρίσκετε ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών.
   Τα ψέματα της τρικομματικής κυβέρνησης ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία από την μία, και από την άλλη, οι εκβιασμοί, ο φόβος, η τρομοκρατία που καλλιεργούν επιδιώκουν να μας αδρανοποιήσουν. 
   Η απάντηση είναι: Καμιά αυταπάτη, καμία ανοχή, δράση τώρα με οργάνωση, αντίσταση και δυνάμωμα των αγώνων ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι, αυτοί κέρδισαν και κερδίζουν από τον μόχθο μας.
Συναδέλφισσες – Συν/φοι,
   Όλο τον Μάρτιο, και τις αρχές του Απρίλη, συμμετέχουμε στις μαζικές αγωνιστικές εκδηλώσεις, για τα  οξυμένα προβλήματα, που οργανώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ,  έξω από Εφορείες, ΔΕΗ, Νοσοκομεία.
   Παράλληλα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους, που δίνουν τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την ανεργία και για τα δικαιώματα τους στη δουλειά και στη ζωή.
Στις 19 Απρίλη ημέρα Παρασκευή κορυφώνουμε με Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος  και πορεία στο μέγαρο Μαξίμου στον Πρωθυπουργό, γιατί οι υπουργοί μας έχουν κλείσει τις πόρτες.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Αποκατάσταση στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, στα δώρα, στα επιδόματα, καμία περικοπή στις Κοινωνικές Δαπάνες, στα Φάρμακα, στην Υγεία και την  Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. Κατάργηση των χαρατσιών της φοροληστείας, των φόρων στο πετρέλαιο.  Όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων. Μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και δανειακών συμβάσεων, που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια, την δυστυχία, την εξαθλίωση.
    Οι συνταξιούχοι μαζί και οι εργαζόμενοι έχουμε πληρώσει με τον μόχθο μας και το αίμα της ζωής μας τα πάντα. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, αντίθετα μας χρωστάνε. Όλος ο πλούτος που έχουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοβιομήχανοι είναι ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ!!!. 
   Έχουμε δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς συνταξιουχικής ζωής, να ζήσουμε καλύτερα και εμείς και τα παιδιά μας. Έχουμε δικαίωμα να έχουμε τις συντάξεις μας, τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει.

ΠΑΡΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ  ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και της διασφάλισης της έγκαιρης μεταβίβασης των ασφαλιστικών εισφορών, που εισπράττονται υπέρ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

http://www.taxheaven.gr/default/pages/library/id/5/load/13508

Κ.Υ.Α. αριθμ. Φ.40021/20782/2565/24.2.2012 Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και της διασφάλισης της έγκαιρης μεταβίβασης των ασφαλιστικών εισφορών, που εισπράττονται υπέρ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31) και του άρθρου 72 του ν. 3984/2011 (Α΄ 150) Αριθμ. Φ.40021/20782/2565

(ΦΕΚ Β' 468/28-02-2012)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ − ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31) «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις».

2. Τις διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 3984/2011 (Α΄, 150) “Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις”.

3. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 2362/1995 (Α΄247) «Περί δημόσιου λογιστικού ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις».

4. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του π.δ/τος 63/2005 (Α΄ 98) «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα».

5. Τις διατάξεις του π.δ/τος 185/2009 « Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε «Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας –Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α΄ 213).

6. Τις διατάξεις του π.δ/τος 110/2011 (Α΄, 243) «Διορισμός Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

7. Την αρ. Y25/6−12−2011(B,2792) απόφαση του Πρωθυπουργού με θέμα «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου».

8. Την αρ. 705/57/28−3−2011 οικονομική μελέτη της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών της Γ.Γ.Κ.Α.

9. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό ούτε στους Προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών οργανισμών από τους οποίους προέρχονται οι εντασσόμενοι Κλάδοι και Υπηρεσίες στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,

αποφασίζουμε:

Τα ποσά που προέρχονται από τις εισπραττόμενες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των εντασσόμενων Κλάδων Υγείας και Υπηρεσιών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του ν.3918/2011 και της παρ.5 του άρθρου 72 του ν. 3984/2011 (Α΄ 150), αποδίδονται στον Οργανισμό αυτό από 1/1/2012 και εφεξής ως ακολούθως:

1. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ: α) οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ποσοστού 6,45% επί των πάσης φύσεως αποδοχών και μέχρι το ανώτατο ποσό για το οποίο καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές (4,30% σε βάρος των εργοδοτών και 2,15% σε βάρος των ασφαλισμένων), που αφορούν παροχές ασθένειας σε είδος, αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσα στο πρώτο 15ήμερο του επόμενου μήνα από το μήνα είσπραξής τους.

Για τον υπολογισμό των αποδοτέων κατά μήνα ποσών θα χρησιμοποιείται ο μέσος όρος ποσοστών κατανομής των δηλωθεισών ασφαλιστικών εισφορών δύο ετών πριν από το έτος του οποίου κατανέμονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Η οριστική εκκαθάριση κάθε έτους γίνεται με την οριστικοποίηση των ετησίων ποσοστών κατανομής των δηλωθεισών εισφορών.

β) Οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ποσοστού 7,45% επί των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του τακτικού προσωπικού των Ν.Π.Δ.Δ. (5,30% σε βάρος του Ν.Π.Δ.Δ. και 2,15% σε βάρος του ασφαλισμένου) αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσα στο πρώτο 15ήμερο του επόμενου μήνα από το μήνα είσπραξής τους.

γ) Οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από τον Ο.Α.Ε.Δ. για την κάλυψη παροχών ασθένειας σε είδος: γα) των επιδοτούμενων ανέργων, στο ¼ του 6,45% επί του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας, γβ) των ανέργων έως 29 ετών, ποσοστού 6,45% επί του εκάστοτε τεκμαρτού ημερομισθίου της 4ης ασφαλιστικής κλάσης, γγ) των μακροχρόνια ανέργων ποσοστού 6,45% επί του εκάστοτε ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη γδ) των μαθητευομένων ή εκπαιδευόμενων, ποσοστού 6,45% επί του καταβαλλόμενου επιδόματος, και γε) για την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, ποσοστού 6,45% επί του καταβαλλόμενου επιδόματος, αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσα στο πρώτο 15ήμερο του επόμενου μήνα από τον μήνα είσπραξης.

δ) Οι εισφορές των συνταξιούχων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ποσοστού 4% επί των καταβαλλομένων συντάξεων μέχρι του 25/πλάσιου της Τ.Η. της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, προκειμένου περί παλαιών ασφαλισμένων και 10% (4% σε βάρος των συνταξιούχων και 6% σε βάρος του φορέα συνταξιοδότησης) επί των καταβαλλομένων συντάξεων, προκειμένου περί ασφαλισμένων μετά τη 1/1/1993, αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσα στο πρώτο 15ήμερο του επόμενου μήνα από το μήνα παρακράτησης.

Οι εισφορές συνταξιούχων εξωτερικού σε ποσοστό 8,5% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το ποσό των 568,16€, όπως αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με το ποσοστό αύξησης των συντάξεων του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσα στο πρώτο 15ήμερο του επόμενου μήνα από το μήνα παρακράτησής τους.

Οι εισφορές των συνταξιούχων, μονίμων υπαλλήλων των Ν.Π.Δ.Δ., των Συνδέσμων ΟΤΑ και προσωπικού των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΤΕΔΚΕ), ποσοστού 10% (4% σε βάρος των συνταξιούχων και 6% σε βάρος του φορέα συνταξιοδότησης) επί των καταβαλλομένων συντάξεων, αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσα στο πρώτο 15ήμερο του επόμενου μήνα από το μήνα παρακράτησής τους, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά ποσοστού 1% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

2. Ο.Α.Ε.Ε.: α) Η ατομική μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων του Οργανισμού για παροχές ασθένειας σε είδος, ποσοστού 7,15% επί του ποσού της 4ης ασφαλιστικής κατηγορίας επί παλαιών ασφαλισμένων και επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονται οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993, αποδίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντός 15ημέρου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής των διμηνιαίων εισφορών, που προβλέπεται στο άρθρο 15 του Π.Δ. 258/2005(Α΄ 316).

β) Η ατομική μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. υπέρ του Ε.Λ.Ε. αποδίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 69 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115).

γ) Οι εισφορές των συνταξιούχων του Ο.Α.Ε.Ε. σε ποσοστό 10% (4% σε βάρος των συνταξιούχων και 6% σε βάρος του φορέα συνταξιοδότησης) επί των καταβαλλομένων συντάξεων, αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντός του πρώτου 15ημέρου του επόμενου μήνα από το μήνα παρακράτησης.

Ο Ο.Α.Ε.Ε. με απόφαση του Δ.Σ. αυτού, που βασίζεται σε αναλυτικά μηχανογραφικά στοιχεία εισπράξεων των εισφορών για παροχές ασθένειας, βεβαιώνει το ύψος των εισπραχθεισών εισφορών και τον αριθμό των ασφαλισμένων στους οποίους αντιστοιχούν. Με βάση τα στοιχεία αυτά καθορίζεται συγχρόνως το ποσό απόδοσης.

Η απόφαση του ΔΣ μαζί με τα αναλυτικά στοιχεία εισπράξεων των εισφορών, διαβιβάζονται στην Δ/νση Οικονομικού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αποτελούν δικαιολογητικά βάσει των οποίων εκδίδεται το οικείο χρηματικό ένταλμα απόδοσης των εισφορών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Τα σχετικά ποσά κατατίθενται σε λογαριασμό τράπεζας, που υποδεικνύεται από το Φορέα. Σε κάθε λογαριασμό είναι δυνατή η καταβολή ή ο συμψηφισμός τυχόν διαφορών προηγούμενων μηνών.

3. Ο.Π.Α.Δ.: α) Ο.Π.Α.Δ: οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του οργανισμού, όπως έχουν διαχωριστεί με την κοινή υπουργική απόφαση Φ. 90380/7605/931/30.1.2012 (Β,96), ποσοστού 7,15% (4,85% σε βάρος των εργοδοτών και 2,30% σε βάρος των ασφαλισμένων) επί των πάσης φύσεως αποδοχών, αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα παρακράτησης.

Οι εισφορές των συνταξιούχων υπέρ ΟΠΑΔ ποσοστού 2,55% (παλαιών ασφαλισμένων), το οποίο από 1−1−2012 αυξάνεται κατά 0,70 % και από 1−1−2013 κατά 0,75% με τελική διαμόρφωση 4% επί των καταβαλλομένων συντάξεων και ποσοστού 10% (για ασφαλισμένους μετά την 1−1−1993), από το οποίο 4% σε βάρος του συνταξιούχου και 6% σε βάρος του φορέα συνταξιοδότησης, αποδίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 3984/2011 (Α΄ 150).

β) ΟΠΑΔ/Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.: οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Τομέα για παροχές ασθένειας σε είδος, όπως έχουν διαχωριστεί με την κοινή υπουργική απόφαση Φ.40428/7605/931/2011, ποσοστού 13,85% (11,70% σε βάρος των εργοδοτών και 2,15% σε βάρος των ασφαλισμένων), επί των πάσης φύσεως αποδοχών αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσα στο πρωτο 15ήμερο του επόμενου μήνα από τον μήνα παρακράτησης, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά ποσοστού 1% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Οι εισφορές των συνταξιούχων του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.: ποσοστού 15,5% ή 16,5% (3% και από 1−1−2012 4% σε βάρος των συνταξιούχων και 12,5% σε βάρος του φορέα συνταξιοδότησης) επί των καταβαλλομένων συντάξεων, (παλαιών και νέων ασφαλισμένων) αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ μέσα στο πρώτο 15ημερο του επόμενου μήνα από τον μήνα παρακράτησης, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά ποσοστού 1% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

4. ΟΓΑ: α) Η ατομική μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων του Οργανισμού για παροχές ασθένειας σε είδος ποσοστού 2,30% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονται, αποδίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντός του πρώτου 15ημέρου του επόμενου μήνα της εκκαθάρισης από την Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α. Ε. κάθε εξαμήνου παρακράτησης.

β) Η μηνιαία εισφορά των υπαλλήλων του ΟΓΑ για παροχές ασθένειας σε είδος ποσοστού 7,45% (2,45% σε βάρος των ασφαλισμένων και 5% σε βάρος του οργανισμού) επί των πάσης φύσεως αποδοχών παρακρατείται και αποδίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντός του πρώτου 15ημέρου του επόμενου μήνα από το μήνα παρακράτησης.

γ) Η μηναία εισφορά των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α., ποσοστού 4% επί των καταβαλλομένων συντάξεων, αποδίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντός του πρώτου 15ημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα παρακράτησης.

δ) Η μηναία εισφορά των συνταξιούχων υπαλλήλων του Ο.Γ.Α., ποσοστού 2,55%, το οποίο από 1−1−2012 διαμορφώνεται στο 4% επί των καταβαλλομένων συντάξεων, αποδίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντός του πρώτου 15ημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα παρακράτησης.


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Παρακράτηση της εισφοράς κλάδου ασθενείας από την κύρια σύνταξη των συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πρώην μισθωτών της ΕΥΔΑΠ και απόδοσή της στην Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.

http://www.nomotelia.gr/photos/File/ika77-12.pdf



ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ &
ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ : ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
 10241 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Ζ. Κρύου
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 262
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@otenet.gr
ΙΔΡΥΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Αθήνα 11 / 12/2012
Αριθμ. Πρωτ.
Α30/472/29
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΑΡ: 77
ΠΡΟΣ:
Όλα τα Υποκαταστήματα &
Παραρτήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Ως ο συνημμένος πίνακας
διανομής
ΘΕΜΑ: Παρακράτηση της εισφοράς κλάδου ασθενείας από την κύρια σύνταξη των
συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πρώην μισθωτών της ΕΥΔΑΠ και απόδοσή της
στην Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
ΣΧΕΤ: Εγκ.92/2011 και 31/2012
Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ.10 του άρθρου 26 του ν.4075/2012
(ΦΕΚ.Α΄ 89/11-4-2012 ) και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή
τους:
Ως γνωστόν, με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Κανονισμού Προσωπικού της
ΕΥΔΑΠ ( ΠΔ 597/85) οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πρώην μισθωτοί της ΕΥΔΑΠ
καθώς και τα προστατευόμενα μέλη τους καλύπτονταν για περίθαλψη μέσω της
Υγειονομικής Υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ , με καταβολή των εισφορών ασθενείας, οι
οποίες υπολογίζονταν στο ύψος του αθροίσματος της κύριας και επικουρικής
σύνταξης.
Οι προαναφερθείσες εισφορές παρακρατούνταν από τον Τομέα Επικουρικής
Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ (ΤΕΑΠ/ΕΥΔΑΠ) αποδίδονταν στην Υγειονομική
Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ανέρχονταν σε ποσοστό 2,55% για ασφαλισμένους
χωρίς προστατευόμενα μέλη ή μέχρι 3 μέλη και 3% για ασφαλισμένους με
περισσότερα από 3 προστατευόμενα μέλη.
Όμως, με τις διατάξεις τού άρθρου 70 του ν.3655/08, όπως τροποποιήθηκαν
με τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ.3 του ν.3996/2011, ο Τομέας Επικουρικής
Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ (ΤΕΑΠ/ΕΥΔΑΠ) συγχωνεύθηκε από την
1/10/2011 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (σήμερα ΕΤΕΑ)
χωρίς να προβλεφθεί η μεταφορά της υποχρέωσης για παρακράτηση και απόδοση της
εισφοράς ασθένειας στην Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
ΑΔΑ: Β4ΜΟ4691ΩΓ-Χ3Ε2
Συνεπώς, από 1/10/2011 δεν έχει παρακρατηθεί από την σύνταξη των ανωτέρω
προσώπων η εισφορά κλάδου ασθενείας 4% και δεν έχει αποδοθεί στην Υγειονομική
Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, ορίζεται ότι η εισφορά υπέρ της
Υγειονομικής Υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ για την ασφάλιση ασθένειας των συνταξιούχων
του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πρώην υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ καθορίζεται σε ποσοστό 4% επί του
ποσού της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης.
Επί πλέον ορίζεται ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως φορέας συνταξιοδότησης
υποχρεούται να παρακρατεί από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης την ανωτέρω
εισφορά και να την αποδίδει στην Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
Συγκεκριμένα, οι εισφορές για υγειονομική περίθαλψη από 1/10/2011,
παρακρατούνται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αποδίδονται μαζί με την τρέχουσα εισφορά
στην Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
Η διαδικασία παρακράτησης και απόδοσης της ανωτέρω εισφοράς θα γίνεται
ως εξής:
α) Για όσους έχουν καταστεί συνταξιούχοι πριν την 1/10/2011 η πληροφορία
κάλυψής τους από το Ταμείο Υγείας της ΕΥΔΑΠ Α.Ε έχει ήδη δοθεί στην Δ/νση
Πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε ενώ
β) όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις για σύνταξη από 1/10/2011 και μετά πρέπει
να υποβάλλουν συμπληρωματικά βεβαίωση από την Υγειονομική Υπηρεσία της
ΕΥΔΑΠ, στην οποία θα αναφέρεται ότι καλύπτονται από αυτήν.
Για τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως φορέας
συνταξιοδότησης θα παρακρατεί το 4% επί του ποσού της κύριας σύνταξής τους και
θα το αποδίδει στην Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ μέσω του λογαριασμού
080/505000-68 της Εθνικής Τράπεζας ( σύμφωνα με το αριθ.πρωτ.401732/16-5-2012
έγγραφο της ΕΥΔΑΠ).
Όσον αφορά τον κωδικό που θα γίνεται η κράτηση ασθένειας των ανωτέρω
προσώπων είναι ο 16, ( σύμφωνα με το αριθ.πρωτ.Σ01-186/18-6-2012 της Δ/νσης
Πληροφορικής) .
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
 & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ
ΑΔΑ: Β4ΜΟ4691ΩΓ-Χ3Ε3
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.4075/2012
 (ΦΕΚ. Α΄89/11-4-2012)
……………………………………………………………………………………..
ΑΡΘΡΟ 26
10. Η εισφορά υπέρ της Υγειονομικής Υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ για την ασφάλιση
ασθένειας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πρώην υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ
ορίζεται σε ποσοστό 4% επί του ποσού της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ( φορέας συνταξιοδότησης) υποχρεούται να παρακρατεί από το
ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης την ανωτέρω εισφορά και να αποδίδει αυτή στην
Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
Οι εισφορές για υγειονομική περίθαλψη από 1.10.2011, ημερομηνία συγχώνευσης
του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ ( ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ) στο
ΕΤΕΑΜ, παρακρατούνται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αποδίδονται μαζί με την τρέχουσα
εισφορά στην Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ.
ΑΔΑ: Β4ΜΟ4691ΩΓ-Χ3Ε4
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1. Γρ. κ. Διοικητή
2. Ε.Τ.Ε.Α.Μ.
Γραφείο Προέδρου
Πειραιώς 9-11, 10552 Αθήνα
3. Ε.Τ.Ε.Α.Μ.
Διεύθυνση Ασφάλισης – Εσόδων
Διδότου 30, Πειραιώς 9-11, 10552 Αθήνα
4. Γρ. κ.κ. Υποδιοικητών
5. Γρ. κ.κ. Γεν. Διευθυντών
6. Γρ. κ.κ. Συντονιστών
7. Διεύθυνση Οικονομοτεχνικών Υπηρεσιών
Γραφείο Διευθυντή
8. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Σταδίου 29, 10110, Αθήνα
9. ΤΑΥΤΕΚΩ
Γραφείο Προέδρου Δ.Σ.
Κλάδος Επικουρικής ΤΕΑΠ – ΕΥΔΑΠ
Πατησίων 54, 10682 Αθήνα
10. Ε.Υ.Δ.Α.Π.
Ωρωπού 156μ 11146 Γαλάτσι
11. Επιτροπή Διαχείρισης Ο.Π.Σ. – Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.
Πατησίων 12, Αθήνα
12. Επιχειρησιακή Ομάδα Ασφαλιστικών Εισφορών
Πατησίων 12, Αθήνα
13. Ομάδα Εκπαιδευτών Αθήνας
Πατησίων 12, Αθήνα
14. Ομάδα Υποδομών Προετοιμασίας & Συλλογής Στοιχείων
Πατησίων 12, Αθήνα
15. Ομάδα Υποδοχών Λειτουργικών Παρεμβάσεων και Διαδικασιών
Πατησίων 12, Αθήνα
16. Ομάδα Υποδομών Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης και Τηλεπικοινωνιακών
Υπηρεσιών
Πατησίων 12, Αθήνα
17. Ανάδοχος Ο.Π.Σ. / Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.
18. Διεύθυνση Εκμετάλλευσης
Τμήμα Εισαγωγής, Επεξεργασίας και Ελέγχου Στοιχείων (μισθοδοσία)
Παπαδιαμαντοπούλου 87
11527 Αθήνα
ΑΔΑ: Β4ΜΟ4691ΩΓ-Χ3Ε

( http://www.e-boss.gr/eboss/business-advice/content/tax.jsp?chambercd=27&categoryid=15036&articleid=19475 )

αδικία στον τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων για ασθένεια

http://pes-ote.blogspot.gr/2013/02/blog-post_13.html


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


Έχουμε διαπιστώσει - στο ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - ότι το ΙΚΑ παρακρατεί το σχετικό ποσοστό από τις συντάξεις μας υπέρ ασθενείας στις αρχικές ακαθάριστες αποδοχές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μειώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με το δημόσιο, όπου η εισφορά ασθένειας υπολογίζεται επί του ποσού που απομένει μετά τις μειώσεις...


Για το λόγο αυτό στείλαμε στο ΙΚΑ την παρακάτω επιστολή:


ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ                                                                                  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ 58/2012 ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ                        ΑΦΜ: 997604574, ΔΟΥ: ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΕΔΡΑ: Γ' ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48β, ΤΚ 10433 ΑΘΗΝΑ                          ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ' ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 13 - 1ος όροφος, ΤΗΛΕΦ: 210-5200025


=======================================================================================================================================


Αθήνα 12/2/2013                                                                               ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 005




ΠΡΟΣ :  Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων  (ΙΚΑ)


Ως σύλλογος συνταξιούχων του ΙΚΑ, κατά το πλείστον, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα , που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων για ασθένεια που  γίνεται στα μέλη μας :


1.      Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας έγινε πλήθος περικοπών στις συντάξεις μας, κύριες και επικουρικές. Όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, που ενδιαφέρουν εν προκειμένω, οι περικοπές αυτές χαρακτηρίζονται, από τους σχετικούς νόμους, σε άλλες περιπτώσεις ως κρατήσεις και σε άλλες ως μειώσεις.


2.      Ειδικότερα, ως κρατήσεις (εισφορές) χαρακτηρίζονται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που προβλέπεται από το άρθρο 38 του ν. 3863/2010 (όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 44 παρ.10 του ν. 3986/2011), καθώς και η επιπλέον μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει τοι 60ό έτος της ηλικίας τους, που προβλέπεται από το άρθρο 44 παρ. 11 του ν. 3986/2011.


3.      Με νεότερες διατάξεις επιβλήθηκαν περικοπές στις κύριες συντάξεις οι οποίες ρητά χαρακτηρίζονται από τους σχετικούς νόμους ως μειώσεις των ποσών της σύνταξης. Ειδικότερα, με το άρθρο 2 του ν. 4024/2011 μειώθηκαν, κατά περίπτωση, τα ποσά των συντάξεων των συνταξιούχων κάτω ή άνω των 55 ετών, με το άρθρο 6 του ν. 4051/2012 μειώθηκαν οι συντάξεις άνω των 1300 ευρώ και με το άρθρο πρώτο, υποπαρ. ΙΑ5 μειώθηκαν οι συντάξεις ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1000 ευρώ.  Στην τελευταία διάταξη ρητά αναφέρεται ότι για τον υπολογισμό του ποσοστού της μείωσης λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο ποσό της σύνταξης μετά τις μειώσεις και παρακρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων .


4.      Παρά το ότι οι συντάξεις έχουν υποστεί τις ανωτέρω μειώσεις, η εισφορά ασθένειας υπολογίζεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μειώσεις αυτές και ειδικότερα για τους εξ ημών  προερχόμενους από τον ΟΤΕ (και άλλες πρώην και νυν ΔΕΚΟ) υπολογίζεται επί του ποσού του ανώτατου ορίου σύνταξης, δηλ. του ποσού των 2.773 ευρώ (βλ. ενδεικτικά επισυναπτόμενο εκκαθαριστικό σύνταξης), ποσού εντελώς υποθετικού, αφού έχει υποστεί τις προαναφερθείσες μειώσεις. 


5.      Επισημαίνεται ότι  οι παραπάνω κρατήσεις και μειώσεις έγιναν και στις συντάξεις του Δημοσίου, με σχετικές πανομοιότυπες νομοθετικές διατάξεις. Όμως, στις συντάξεις του Δημοσίου, όπως προκύπτει από το επισυναπτόμενο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου αναφέρονται και σχετικά παραδείγματα,  η εισφορά ασθένειας υπολογίζεται επί του ποσού που απομένει μετά τις μειώσεις που προαναφέρθηκαν.


Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να εκλείψει αναδρομικά η παραπάνω αδικία, που προκαλεί περαιτέρω μείωση των συντάξεών μας.


Για το ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


Βαγγέλης Διαμάντης                                                                    Παναγιώτης Μπρόφας


           Πρόεδρος                                                                                       Γραμματέας

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Παράνομες και υπερβολικές κρατήσεις στις συντάξεις


το ΙΚΑ κατηγορείται ότι, παρά τη μείωση των συντάξεων, συνεχίζει να υπολογίζει τις κρατήσεις για την υγεία με βάση τα ποσά των κύριων συντάξεων που ίσχυαν πριν από τις μειώσεις των τελευταίων μέτρων, με συνέπεια οι κρατήσεις αυτές να αντιστοιχούν πλέον, με βάση τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σε ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο του 4%.
«Πρόκειται για παράνομες, υπερβολικές κρατήσεις, οι οποίες δεν έχουν νομική βάση», ανέφερε ο κ. Κουμπούρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και πρόσθεσε: «Εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα επιστροφής στους συνταξιούχους των επιπρόσθετων ποσών που έχουν παρακρατηθεί», ποσών που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ έθεσε το θέμα αυτό, εκτός ημερησίας διατάξεως, στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του Ιδρύματος, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αναμένοντας οδηγίες εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.
Η Ομοσπονδία επρόκειτο να θέσει επιτακτικά το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που ανέμενε ότι θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να του επιδώσει τα αιτήματα της συγκέντρωσης υπό βροχή που πραγματοποίησαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων νωρίτερα το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της Αθήνας. Η συνάντηση, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε.
Με τη μέθοδο υπολογισμού των κρατήσεων για την υγεία βάσει της σύνταξης που ίσχυε πριν από τις μειώσεις και όχι βάσει της καταβαλλόμενης σύνταξης, εκτιμάται ότι πολλοί συνταξιούχοι χάνουν από 350 ως και 600 ευρώ ετησίως, αφού οι κρατήσεις σε απόλυτο μέγεθος ανέρχονται, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης, σε σχεδόν 6% αντί 4% ή και σε 6,5%-7,0%, αντί 5%, για όσους συνταξιούχους άλλων Ταμείων που απορροφήθηκαν από το ΙΚΑ προβλεπόταν κρατήσεις ίσες προς το 5% της κύριας σύνταξης. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται άτυπη ποσοστιαία αύξηση των κρατήσεων για την υγεία.

Μείωση για ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000,00 ευρώ (Ν. 4093/2012)


Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων (κυρίων, επικουρικών και μερισμάτων) που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, μειώνονται ως εξής:

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ: «ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013-2016 – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Ν.4046/2012 ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013-2016»
ΚΑΙ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ: «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν.4046/2012»



ΤΑΠΟΤΕ - ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




Από Δευτέρα 4/3/2013 οι υπηρεσίες του ΤΑΠΟΤΕ (ΙΚΑ-ΚΛΑΔΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΑΠΟΤΕ),
θα λειτουργούν μεταστεγασμένες στο 1ο όροφο του κτιρίου επι της οδού Αγ.Κωνσταντίνου 16 ΟΜΟΝΟΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ πρώην ΔΕΚΟ & ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ιδρύθηκε Σωματείο με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
 πρώην ΔΕΚΟ  & ΤΡΑΠΕΖΩΝ», πανελλαδικής εμβέλειας, με έδρα την Αθήνα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ & ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ιδρύεται ως Πανελλαδική Οργάνωση των συνταξιούχων που υπηρέτησαν στις ΔΕΚΟ, Τράπεζες καθώς και σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

http://www2.pssdekotrapezon.gr/