Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ο σταθμός Αθήνας των πρώην ΣΠΑΠ (ο «σταθμός Πελοποννήσου»)


http://mixanodigoiose.blogspot.gr/2012/08/blog-post_25.html


βρισκόταν επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Πάτρας, στη 
χιλιομετρική θέση 8,550 από τον Πειραιά. Εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1884 και έκλεισε στις 7 Αυγούστου 2005, μαζί με το τμήμα της (μετρικής) γραμμής Πειραιά - Αγίων Αναργύρων. Από τότε, οι δραστηριότητές του μεταφέρθηκαν στον παρακείμενο σταθμό Λαρίσης, ο οποίος φέρει πλέον το όνομα «σιδηροδρομικός σταθμός Αθήνας»

Η αρχική κατασκευή τού σιδηροδρομικού σταθμού Πελοποννήσου, εντοπίζεται 
προς το τέλος του 18ου αιώνα. Σχεδιάστηκε από μια ομάδα Γάλλων μηχανικών, που είχε επιλέξει ο τότε Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης. Επί κεφαλής τής ομάδας ήταν ο Alfred Rondel και υπεύθυνος αρχιμηχανικός ο Abel Gotteland. Αρχικά ο σταθμός δεν διέθετε τους τρεις τρούλους. Οι τρεις τρούλοι προσετέθησαν από τον Έρνστ Τσίλλερ το 1912-13, οπότε ο σταθμός έλαβε και την τελική του μορφή, την σημερινή. Η κτιριακή διαμόρφωση τού σταθμού έχει αναφορά στον νεοκλασικισμό, ενώ τα μεταλλικά του στοιχεία (όπως οι τρεις μεγάλες μαρκίζες) οι τρούλοι και το συγκρότημα τής κεντρικής εισόδου, παραπέμπουν στην Art Nouveau. Ο σταθμός Πελοποννήσου αποτελεί μικρογραφία του σταθμού των “ Chemins de fer Orientaux ” στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως τον έντονα ανατολίτικο χαρακτήρα του. Παρόμοια αρχιτεκτονική συναντάμε και σε άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς εκείνης της εποχής, όπως της Μόσχας (1899-1900) της Βάρνας (1908) και της Τουλούζης (1903-1905)
Σήμερα ο σταθμός ΣΠΑΠ Αθηνών, ένα σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αστικής αισθητικής, δικαιολογημένα εντάσσεται σαν διατηρητέο μουσειακό κτίσμα,
 στην μελέτη ανάπλασης του συγκροτήματος των σιδηροδρομικών σταθμών
 της πρωτεύουσας.

Μηχανοστάσιο Πειραιά

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.fwtografia&id=1040


Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι !

Αυξήσεις στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, ΟΣΕ


Eνώ μισθοί και συντάξεις περικόπτονται και η ανεργία περιορίζει περαιτέρω τα οικογενειακά εισοδήματα, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων  στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα των συγκοινωνιακών φορέων, οι οποίοι εμφανίζουν ελλείμματα και συσσωρεύουν ζημίες.
Στοχος είναι να αυξηθούν τα ετήσια έσοδα τους κατά 40 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία και να περιορισθούν ακόμη πιο πολυ οι ζημίες τους, με μειώσεις λειτουργικών δαπανών.
Αν υιοθετηθούν τελικά οι σχετικές προστάσεις, από τον προσεχή Ιανουάριο τα εισιτήρια θα ακριβύνουν κατά 25%. Το ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κοστίζει 1,80 ευρώ, από 1,40 ευρώ σήμερα. Η τιμή του απλού εισιτηρίου σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, θα αυξηθεί από 1,20 σε 1,50 ευρώ. Τα εισιτήρια με μειωμένη τιμή (φοιτητών, πολυτέκνων, κ.ά.), θα ακριβύνουν σε 0,90 ευρώ από 0,75 ευρώ σήμερα.
Ανάλογες αυξήσεις θα γίνουν στα εισιτήρια του προαστιακού σιδηρόδρομου και των τρένων του ΟΣΕ.
πηγή: tvkosmos.gr/www.sofokleousin.gr

Τι κόβεται από μισθούς και συντάξεις για τα 11,5 δισ.

http://sidirodromikanea.blogspot.gr/2012/08/115.html#more


«Άγριες» περικοπές περιέχει το πακέτο των μέτρων
 της επόμενης διετίας.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση την οποία παρέδωσε 
το υπουργείο Οικονομικών στα κόμματα που μετέχουν
 στη κυβέρνηση το σύνολο των παρεμβάσεων ανέρχεται 
στα 11,85 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο «μαχαίρι» να πέφτει 
στις συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο μεταξύ των άλλων 
περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

-Περικοπή δώρων σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις
 (2,2 δισ. ευρώ).

-Μειώσεις για συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) 
άνω των 1.000 ευρώ (640 εκατ. ευρώ)

-Μειώσεις εφάπαξ (613 εκατ. ευρώ)

-Περικοπές στις συντάξεις στρατιωτικών – αστυνομικών λόγω
 κατάργησης αυτόματης μισθολογικής προαγωγής (300 εκατ. ευρώ).

-Ανώτατο όριο τα 720 για τις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων
 (39 εκατ. ευρώ)

-Περικοπές σε συντάξεις λόγω της μείωσης των ειδικών μισθολογίων 
(400 εκατ. ευρώ).

-Αύξηση των ελαχίστων αναγκαίων ενσήμων από 4.500 σε 6.000 
προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης πλήρους σύνταξης 
(30 εκατ. ευρώ)

-Μειώσεις 360 εκατ. ευρώ στα ειδικά μισθολόγια.

-Ενιαίο μισθολόγιο σε ΔΕΚΟ (75 εκατ. ευρώ)

-Μείωση δώρων δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. ευρώ).

-Ψαλίδι 272 εκατ. στα αναπηρικά επιδόματα και 352 εκατ. 
ευρώ στα οικογενειακά επιδόματα.

-ΕΚΑΣ μόνο στους άνω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ).

-Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας και εποχικών επιδομάτων 
(80 εκατ. ευρώ).

Κώστας Τσαχάκης

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Συνταξιοδότηση σπουδαζόντων τέκνων θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων (Eγκύκλιος)



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 5
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :Ε. ΦΑΓΚΡΑ
ΤΗΛ. : 210 5274375
FAX : 210 5220504

ΠΡΟΣ : Αποδέκτες Πίνακα Α΄

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 47
ΘΕΜΑ: Συνταξιοδότηση σπουδαζόντων τέκνων θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του Οργανισμού
ΣΧΕΤ : Ν 4075/11-04-2012 ΦΕΚ 89 ΤΑ΄
Το υπ΄αρ. Φ80000/οικ 10368/698/03-05-2012 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν 2556/1997, οι οποίες αντικατέστησαν τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν 997/79, όπως αυτός  τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν 1140/81, κατέστησαν ενιαίες οι προϋποθέσεις  συνταξιοδότησης των τέκνων θανόντων ασφαλισμένων – συνταξιούχων, με τον καθορισμό ως απαιτούμενου ορίου ηλικίας του 18ου έτους ή του 24 σε περίπτωση σπουδών.


Οι διατάξεις αυτές που ισχύουν σε όλους τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς, πλην ΙΚΑ και ΟΓΑ, ορίζουν ότι δικαιούνται συντάξεως τα  άγαμα ( άρρενα και θήλεα ) τέκνα μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δύναται όμως η συνταξιοδότησή τους να παρατείνεται έως το 4ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν ασκούν επάγγελμα και δεν συνταξιοδοτούνται από δική τους εργασία. 

Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 26 του Ν 4075/2012, στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του παραπάνω νόμου προστίθεται εδάφιο ως εξής :

« Προκειμένου για τα παιδιά, τα εγγόνια και τους προγονούς που συμπλήρωσαν το 180 έτος της ηλικίας τους πριν από την εισαγωγή  τους σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και εφόσον η εισαγωγή τους σε αυτές τις σχολές γίνει μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος με αυτό  της ενηλικίωσης, το δικαίωμα σε σύνταξη, καθώς και το δικαίωμα προσαύξησης της σύνταξης για αυτά, παρατείνεται για το χρονικό διάστημα μεταξύ του επόμενου της ενηλικίωσης μήνα και μέχρι το μήνα έναρξης του ακαδημαϊκού έτους ».


Δηλαδή η προσαύξηση της σύνταξης ή η σύνταξη λόγω θανάτου θα χορηγείται αναδρομικά για το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο  μήνα που ακολουθεί αυτόν της ενηλικίωσης και στο μήνα έναρξης του ακαδημαϊκού έτους με απαραίτητη προϋπόθεση να έχει γίνει  εισαγωγή στη σχολή, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος με αυτό της ενηλικίωσης.

Η ισχύς της κοινοποιούμενης διάταξης αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι 11-04-2012, σύμφωνα με το άρθρο 63 του 
Ν. 4075/2012.


Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ;


H πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών η οποία αναγνωρίζει τον παράνομο χαρακτήρα των μόνιμων και αναποτελεσματικών μέτρων που έχουν επιβληθεί ήδη από τις αρχές του 2010 και το πρώτο Μνημόνιο (ν. 3833/2010 και ν. 3845/2010) ενισχύει το μέτωπο απέναντι στην ασύδοτη και αντεργατική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων.
Μετά τις αποφάσεις και εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέρ των καταγγελιών της Γ.Σ.Ε.Ε. η πρώτη απόφαση πολιτικού Δικαστηρίουδιαπιστώνει ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων παραβιάζουν το Σύνταγμα και τις δεσμευτικές για τη χώρα Διεθνείς Συμβάσεις.
Περαιτέρω διαπιστώνει την προφανή παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της αναγκαιότητας και της προσφορότητας των μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε μια δημοκρατική κοινωνία, η οποία οφείλει να σέβεται και θωρακίζει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια και να μην παρεκκλίνει από την αρχή της ισότητας.
Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις προσδοκούν στην ορθή έκβαση και των λοιπών προσφυγών τους στην ελληνική Δικαιοσύνη για την αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τη λαίλαπα των επικίνδυνων μέτρων εφαρμογής των Μνημονίων δανεισμού της χώρας.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. ευελπιστεί ότι η προστασία του ελληνικού Συντάγματος και των συνταγματικών του αρχών θα επαναβεβαιωθούν και θα ενισχυθούν και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά της «εργασιοκτόνας» 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ο παράνομος χαρακτήρας της οποίας είναι πρόδηλος όχι μόνο νομικά, αλλά και κοινωνικά από τις διαρκείς και ολέθριες συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ 2012 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ για το 2012 θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από τις 2 Ιουλίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Όπως ανακοινώθηκε, οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα, ΕΛ.ΤΑ), από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους, προσκομίζοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά: Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς). Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων Β΄ τριμήνου 2012. Eπισημαίνεται ότι η καταγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ξεχωριστά για κάθε παροχή, που χορηγεί το Ίδρυμα (κύρια, επικουρική σύνταξη ή εξωιδρυματικό επίδομα).
Όπως αναφέρει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στις περιπτώσεις όπου στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον οποίο πρέπει να προσκομίσουν στο πιστωτικό ίδρυμα ή να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν από την προσέλευσή τους για την απογραφή τους, όπου και θα πρέπει να συνυποβάλουν.
 Όσον αφορά στις κατηγορίες συνταξιούχων, που εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα πιστωτικά ιδρύματα, (συνταξιούχοι, που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρώνονται, μέσω πληρεξουσίου, ανήλικα τέκνα, που δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και είναι κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία, λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής) θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με πρόσφατη εξουσιοδότηση – θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (τμήματα πληρωμών) του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.
Σημειώνεται ότι το μέτρο της απογραφής των συνταξιούχων στοχεύει στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους.
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΊΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ (ΔΕΗ ,ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ-ΕΥΔΑΠ) ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

δικτυακός τόπος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πού κλείνω ραντεβού για εξετάσεις σε Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ ή σε σχηματισμούς του ΕΣΥ;
Πώς κλείνω ραντεβού σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ;
Τί ποσότητα φαρμάκου δικαιούται να συνταγογραφήσει ο ιατρός;
Σε ποιους ελεγκτές ιατρούς απευθύνομαι;

Σε αυτές αλλά και αρκετές άλλες ερωτησεις θα λάβετε απαντήσεις απο τον δικτυακό τόπο του ΕΟΠΠΥ  
http://www.eopyy.gov.gr/Home/StartPage?a_HomePage=Index

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΙΟΥΛΙΟ 2011

                                                 ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


1)  ΙΟΥΛΙΟΣ 2011    ΛΑΦΚΑ    ν. 3863/αρθρο 38/ παρ. 2
                                                       ν.  3865/11
                                                       
2)  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011    ΕΑΣ          ν.  3986/ 44/ 10
                                                              ν. 4002/ 2/ 13

3)  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 κάτω των 60 ετών   ν. 3986/ 44/ 11 α, β. ε
                                                                               ν. 4002/ 2/ 14

4) ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 κάτω των 55 ετών   ν. 4024/ 1/ 10α

5) ΜΑΙΟΣ 2012    για ποσά ανω των 1300,00 ευρώ  εφαρμογή απο 01 - 01 - 2012
                                                              ν. 4026 &  ν. 4051/ 1

                                           ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

1)  ΙΟΥΛΙΟΣ 2011  ΕΑΣ   για ποσά ανω των 300.00 ευρώ   ν. 3986/ 44 / 13

2) ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011  για ποσά άνω των 150.00 ευρώ  ν. 4024/ 2/ 3

3) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012    για ποσά άνω των 250.00 ευρώ    ν. 4051/ 6/ 2


Μετά από απουσία αρκετών μηνών επανερχόμαστε με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ανταλλαγή απόψεων - σκέψεων.