Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Εξίσωση προς τα κάτω, για όλες τις συντάξεις



Με στόχο την εξίσωση προς τα κάτω, όλων των συντάξεων, «έκλεισε» από το υπουργείο Εργασίας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με το λογαριασμό, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, να πηγαίνει «συστημένος» σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι οι ίδιοι, ήδη συνταξιούχοι, που πλήρωσαν μέσα σε

Ανοιχτή συγκέντρωση στα Προπύλαια


Την Τρίτη 31 Μαΐου 2011, στις 7 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών
θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση με πρωτοβουλία
του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη,
του μεγάλου έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη
και των καθηγητών Γιώργου Κασιμάτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νότη Μαριά, Κώστα Μπέη και Κώστα Χρυσογόνου.


Σημαντική πρωτοβουλία από ακαδημαϊκούς και διανοούμενους αποτελεί
η διοργάνωση ανοιχτής συγκέντρωσης-διαμαρτυρίας, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών,
απέναντι στα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και η τρόικα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Συναίνεση… «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα!

Συναίνεση πολιτικών αρχηγών δεν είδαμε αλλά συναίνεση… «αγανακτισμένων» είδαμε για ακόμη μία μέρα!
Πιστοί στο «ήρθαμε και θα μείνουμε μέχρι να φύγουν αυτοί», οι διαμαρτυρόμενοι Έλληνες διαδηλωτές πλημμύρισαν εκ νέου το Σύνταγμα και πάνω από 12-13.000 φώναξαν και  πάλι «ξυπνήσαμε, ως εδώ ήταν».

Είναι τόσες εικόνες μαζεμένες στο Σύνταγμα. Διαδήλωση με συνθήματα από τη μία, γιορτή με τραγούδι και παρέα από την άλλη, μια μικρή οργανωμένη κοινωνία σε μια τρίτη ματιά. Είναι οι «Αγανακτισμένοι», με μία και μόνη λέξη.

«Θα βρέχει έντονα σήμερα» - «Ε τότε να πάρουμε και ρούχα να έχουμε ν’ αλλάξουμε»

Το ραντεβού ήταν και πάλι για τις 6. Ο καιρός πάλι άρχισε από νωρίς να τα «χαλάει». Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν όμως δώσει το λόγο τους: «Βρέξει χιονίσει η Ελλάδα θα νικήσει» φώναζαν και φωνάζουν. «Θα βρέχει έντονα σήμερα» σχολιάζουν κάποιοι στο γκρουπ των «Αγανακτισμένων» στο facebook. «Ε και;» απαντά κάποιος. «Ε, τότε να πάρουμε και επιπλέον ρούχα για ν´ αλλάξουμε» σχολιάζει ένας άλλος. Ένας τρίτος το αντιμετωπίζει με χιούμορ: «Ρε σεις, κάτι έχουν κάνει αυτοί. Μετά τη συγκέντρωση της Τετάρτης ρίχνει βροχή και το μεσημέρι και το απόγευμα. Σιγά μη μας πτοήσουν όμως»!

Ο κόσμος τελικά όντως δεν πτοήθηκε παρά τη δυνατή νεροποντή που ξεκίνησε περίπου λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Οι πρώτοι έφθασαν τις 6 αλλά ήταν περίπου μία ώρα μετά που άρχισαν να προσέρχονται στο Σύνταγμα πιο πυκνά «κύματα» διαδηλωτών.

Ήδη οι σκηνές είχαν αυξηθεί και συνεχώς στήνονταν νέες. Πιθανόν τώρα να έχουν ξεπεράσει και τις δέκα. Η χθεσινή οργάνωση πάντως απέδωσε καρπούς. Πλέονέχουν οριοθετηθεί οι τομείς (9 συνολικά) και έχουν μοιραστεί οι ευθύνες. Ο κόσμος συνεχίζει να δηλώνει πρόθυμος και διαθέσιμος. «Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;» ρωτά πολύς κόσμος και γράφει το όνομά του στις λίστες.

Στο σημείο είδαμε και ένα πανό στα ισπανικά. Το υπέγραφε η Democracia Real Ya, οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» δηλαδή. «Η Ελλάδα επίσης αντιστέκεται» έγραφε, όπως μας μετέφεραν. Το έφτιαξαν οι ίδιοι οι Ισπανοί και το έφεραν μαζί τους καθώς μία αντιπροσωπεία του κινήματος Μ-15 έχει έρθει στη χώρα μας για να ενώσει τη φωνή της με τους Έλληνες!

Η ώρα πλησίαζε τις 8 και ο κόσμος είχε πλέον ξεπεράσει τις 6-7.000. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί στη λεωφ. Αμαλίας ήδη από νωρίς ενώ και η πρόσβαση στη Φιλελλήνων από Βασιλίσσης Σοφίας είχε επίσης αποκλειστεί. Λίγη ώρα μετά «γέμιζε» και αυτό το σημείο ασφυκτικά από κόσμο καθώς οι «Αγανακτισμένοι» ήταν πλέον περισσότεροι από 10.000…

«Εμπρός εμπρός, ξυπνάει ο λαός»

Οι άδειες κατσαρόλες δίνουν τον παλμό. Οι ελληνικές σημαίες ανεμίζουν, τα πανό έχουν πάρει τη θέση τους. Την Παρασκευή, έμεινε μόνιμα ανηρτημένη η ισπανική σημαία με το σύνθημα «Ξυπνήσαμε. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν». Το κάλεσμα σε Γάλλους καιΙταλούς αυτή τη φορά ήταν πιο έμμεσο, ανεμίζοντας απλά τις σημαίες των δύο χωρών. Λίγο μετά «ξεπετάχτηκε» και αυτή της Πορτογαλίας

Τα συνθήματα πολλά. Κάποια γνωστά από τις δύο προηγούμενες μέρες, κάποια καινούργια. Όλα πάντως με παλμό και εν χορώ. «Κλέφτες, κλέφτες», «δε θα σας πληρώσουμε ποτέ», «εμπρός εμπρός, ξυπνάει ο λαός», «ελάτε έξω» ή «θα μπούμε μέσα», ενώ κάποια είχαν και γεύση από... Euro 2004 αλλά ήταν ελαφρώς παραλλαγμένα: «Ο,ε, Ελλάς ολέ ολέ, δε σταματώ… ν’ αγανακτώ ποτέ» φώναζαν με νόημα κάποιοι διαδηλωτές.

Ανά διαστήματα έψαλλαν (όπως και στις προηγούμενες διαδηλώσεις) και τον Εθνικό Ύμνο, ενώ σε αρκετά συνθήματα που ακούστηκαν για την κυβέρνηση και τους βουλευτές, την τιμητική του είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος: «Άκουσε μας Θοδωρή, δε τα φάγαμε μαζί»!



«Μεθυσμένη πολιτεία» το Σύνταγμα


Είχε ήδη βραδιάσει και οι συγκεντρωμένοι ήτανπερισσότεροι από 12.000. Κι όμως ακόμη έβλεπες κόσμο να φτάνει! Το τμήμα της λεωφ. Αμαλίας μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη ήταν ασφυκτικά γεμάτο, το ίδιο και η πλατεία Συντάγματος. Λίγο μετά τις 9.30ξεκίνησε και η λαϊκή συνέλευση, η 3η ουσιαστικά ανοικτή συνέλευση. «Από ανοικτή έγινε λαϊκή; Είναι συμβολικό;» ρωτήσαμε. «Προφανώς…» μας απάντησε ένας παρευρισκόμενος.

Η δίψα του κόσμου για «άμεση δημοκρατία» ήταν εκπληκτική! Εκατοντάδες περίμεναν για να μιλήσουν, να προτείνουν, να εξηγήσουν, να προβληματίσουν… «Δε θα διακόψουμε κανέναν ομιλητή και όποιος δε συμφωνεί με κάτι που ειπώθηκε ας περιμένει να πάρει το λόγο και να πει τη γνώμη του» τόνισε στην αρχή της λαϊκής συνέλευσης η επιτροπή.

Το Σύνταγμα είχε ήδη μετατραπεί σε «μεθυσμένη πολιτεία»! Όλως τυχαίως (;) το ομώνυμο κομμάτι έπαιζε και σε ένα από τα πολλά ραδιόφωνα που είχαν οι παρέες σε διάφορα σημεία του Συντάγματος. Την τιμητική του, πάντως, την είχε ο Νίκος Ξυλούρης.

Ήταν τόσος ο κόσμος στο Σύνταγμα που δυσκολευόταν κανείς να βρει «κενό» σημείο για να καθίσει ακόμη και στο γρασίδι της πλατείας! «Ελάτε παιδιά, σήμερα έχουμε και τσιπουράκι… Θα το γλεντήσουμε ρε σεις!» ακούγεται ένας πλανόδιος..!

Από την άνω μεριά του Συντάγματος το πλήθος, φωνάζει, τραγουδά, αποδοκιμάζει. Από την κάτω μεριά, διακρίνουμε «πηγαδάκια» των 10-15 ατόμων να έχουν ανοίξει σοβαρές συζητήσεις. Δεν είναι χωρισμένο το πλήθος. Ίσα ίσα, που ο «ανοργάνωτος» κόσμος ανακυκλώνεται -κατά περίεργο τρόπο- οργανωμένα! Έρχονται και φεύγουν από το ένα σημείο στο άλλο!

Υπάρχει συνεχόμενη κίνηση μέσα, έξω και γύρω από την Πλατεία Συντάγματος. Ακούμε και μία ηλικιωμένη γυναίκα (μετά του συζύγου της) η οποία μιλάει στο τηλέφωνο όλο ενθουσιασμό: «Φωνάζουν “ου” στη Βουλή. Έλα βρε και συ… Θα έρθει και ο θείος σου»!



«Αντιστεκόμαστε, διαδηλώνουμε, οργανωνόμαστε. Συνεχίζουμε»!




Το έγραψαν και σε πανό. «Αφήστε μας να ζήσουμε γιατί…» τόνιζαν, γράφοντας από κάτω: «Αντιστεκόμαστε, διαδηλώνουμε, οργανώνουμε, συζητάμε. Συνεχίζουμε». Κρατήστε το αυτό το τελευταίο γιατί κάθε τους κουβέντα τελείωνε με αυτό το «συνεχίζουμε».

Ακόμη και λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο κόσμος βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος. Και θα είναι εκεί για ώρα ακόμη. Όσοι αποχώρησαν νωρίτερα, ήδη ανανέωσαν το ραντεβού για άυριο.

Όποιος περάσει τυχαία από το σημείο (και αγνοεί τα περί των «Αγανακτισμένων») ίσως νομίσει ότι δεν διαμαρτύρεται ο κόσμος αλλά πανηγυρίζει. Το κλίμα εκεί μυρίζει οικειότητα, φιλία, σεβασμό και πολιτισμό«Θα φύγουμε όταν φύγουν και αυτοί. Συνεχίζουμε!» φωνάζουν.

Όντως, συνεχίζουν…


Πέτρος Κατσαβριάς


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΤΑΣΣΟΜΈΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ «Σιδηροδρομικα Νέα» και «Εμβόλιμα Νέα» Χρήστου Γιαννακίδη ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ


Σήμερα τόσο ο γράφων όσο και οι συνάδελφοι του σιδηροδρομικοί βρέθηκαν στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους όταν κλήθηκαν παραλάβουν τα ειδοποιητήρια και τα έγραφα προκειμένου να μεταβούν στις νέες θέσεις εργασίας τους, μετά την υποχρεωτική μετάταξη τους σε άλλους φορείς έκτος ΟΣΕ. Τα συναισθήματα είναι δύσκολα να περιγραφούν. Εκείνο που είναι βέβαιο ότι όλοι μα όλοι διακατέχονται από οργή και θυμό. Όλοι χαρακτηρίζουν την σημερινή ήμερα αποφράδα ημέρα. Και πώς να μην την χαρακτηρίσουν αποφράδα, όταν αυτοί οι άνθρωποι πρόσφεραν τα μέγιστα σε αυτή την εταιρία και τώρα πετιούνται χωρίς οίκτο χωρίς ντροπή στο δρόμο; Όταν για αυτήν την εταιρία ακόμα και την ζωή τους άφησαν συνάδελφοι τους ενώ οι ίδιοι με κλονισμένη την υγεία τους κράτησαν όρθιο αυτών τον Οργανισμό; Πώς να μην χαρακτηρίζουν αποφράδα αυτή την ημέρα όταν με μια μονοκονδυλιά διαγράφονται όλο και ποδοπατούν ανθρώπινες αξίες; Φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από πολύ υψηλά ιστάμενους, που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας και οι οποίοι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η αναλγησία και η στάση των πολίτικων έναντι ενός εκλεκτού κομματιού της Ελληνικής κοινωνίας. Να είναι σίγουροι όμως όλοι, ότι η ώρα της κρίσεως πλησιάζει..


«Σ.Ν» Ορισμένοι πολιτικοί έχουν ακόμα το θράσος να αποστέλλουν στο blog μας προπαγανδιστικές συνεντεύξεις προς ανάρτησή τους. Δεν κατανοούν ούτε και τώρα το έγκλημα που διέπραξαν εις βάρος του σιδηροδρόμου και των σιδηροδρομικών. Ίσως το αντιληφτούν σύντομα..

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η Ιστορία του Σιδηροδρόμου στην Ελλάδα


      Η ωρίμανση της σιδηροδρομικής κίνησης - μετακίνησης στη χώρα μας είναι ταυτόσημη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η συστηματική χρησιμοποίηση του ατμού στην τεχνολογία από τις αρχές του 19ου αιώνα είχε σαν αποτέλεσμα την αλματώδη εξέλιξη της βιομηχανίας και των μεταφορικών μέσων.
     Η σχεδίαση και η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία μας. Η συμβολή των σιδηροδρόμων στην ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της Ελλάδας, από το ξεκίνημά τους στα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι και σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.
Σε εποχές πολύ δύσκολες, με πενιχρά οικονομικά μέσα και πρωτόγονα τεχνικά μέσα στρώθηκαν το ένα μετά το άλλο τα σιδηροδρομικά δίκτυα που συνέδεαν τα αστικά κέντρα με την περιφέρεια.

      Η χρήση ξυλοτροχιών με σιδερένια επένδυση για την ευκολότερη κίνηση φορτίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1630 στα ανθρακωρυχεία της Αγγλίας. Η πρώτη μεγάλη σιδηροδρομική γραμμή για εμπορευματικές μεταφορές λειτούργησε το 1825 μεταξύ των πόλεων Στάκταν και Ντάρλιγκτον (39 χλμ). Ο πρώτος σιδηρόδρομος για επιβατική χρήση εγκαινιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1829 από τον Άγγλο μηχανικό Στέφενσον στη γραμμή Λίβερπουλ - Μάντσεστερ (116 χλμ). Το 1832 στη Γαλλία στη γραμμή Σαιν Ετιέν - Λυών και το 1835 στο Βέλγιο μεταξύ Βρυξελλών και Μαλλίν.

      Οι πρώτες προσπάθειες για την κατασκευή σιδηροδρόμου γίνονται το 1835, μετά από πρόταση του Γάλλου Φραγκίσκου Φεράλδη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το κράτος άρχισε να ασχολείται με το θέμα αυτό το 1855, με την κατάθεση από την κυβέρνηση Μαυροκορδάτου του πρώτου νομοσχεδίου για την κατασκευή σιδηροδρόμου στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Από τα τέλη του 1880 αρχίζει η σοβαρότερη προσέγγιση του θέματος. Η αντιπολίτευση ( με επικεφαλής τον Α. Κουμουνδούρο) προτείνει ένα δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών με κέντρο την πρωτεύουσα και με διαδρομές ακτινωτά προς τις διάφορες πόλεις και τα λιμάνια της χώρας. Στόχος ήταν η σύνδεση της χώρας με τις χώρες της Βαλκανικής και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό προϋπόθετε ότι η απόσταση ανάμεσα στις σιδηροτροχιές θα ήταν 1,44 μ., όσο δηλαδή ήταν και στα διεθνή σιδηροδρομικά δίκτυα. Με αυτό τον τρόπο οι συρμοί από το εξωτερικό θα μπορούσαν να φτάσουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Τρικούπη δεν απέκλειε την κατασκευή διεθνούς γραμμής που θα συνέδεε τη χώρα με την Ευρώπη, αλλά έδινε μεγαλύτερη σημασία στα τοπικά δίκτυα. Στόχος ήταν να συνδεθεί η ενδοχώρα με τα πλησιέστερα μεγάλα λιμάνια. Προτείνει λοιπόν η απόσταση ανάμεσα στις δύο σιδηροτροχιές να είναι 1,00 μ. αντί για 1,44 μ. Αυτή η διαφορά ανάμεσα στη "μετρική" και στην "κανονική" γραμμή αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Τα έξοδα κατασκευής της "μετρικής" γραμμής ήταν πολύ μικρότερα, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, με σήραγγες, γέφυρες και άλλα τεχνικά έργα απαραίτητα σε δύσβατες περιοχές. Επιπλέον και οι χρόνοι κατασκευής ήταν πολύ μικρότεροι μια και ο Χαρίλαος Τρικούπης επειγόταν να κατασκευαστεί το δίκτυο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
       Τα πρώτα τρένα στην Ελλάδα ανήκαν σε ιδιωτικές εταιρίες. Η οργάνωση των εταιριών αυτών υπήρξε ικανοποιητική: λεπτομερειακοί κανονισμοί όριζαν κάθε υπηρεσιακή δραστηριότητα με στρατιωτική πειθαρχία. Αυτό σήμαινε ότι χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές τάξεις, με διαφορετική μόρφωση, από διαφορετικές χώρες, συνεργάζονταν αρμονικά για πολλές δεκαετίες. Επιπλέον η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση των ταχυδρομικών και τηλεγραφικών υπηρεσιών που ήταν συνδεδεμένοι με τα τρένα.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

κούρεμα στις επικουρικές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ


Μετά τον νέο ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ (4%-9% κλιμακωτά και για ολόκληρο το ποσό) σε υλοποίηση των επιταγών της τρόικας, το σενάριο επανέρχεται τώρα για

Συγκέντρωση στο ΙΚΑ για το πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού


Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συνταξιούχοι στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ αλλά και των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ ενάντια στην προσπάθεια της διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει στο δραστικό περιορισμό χιλιάδων συνταξιούχων από το πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΙΚΑ ο οποίος και δήλωσε ότι η διοίκηση του Οργανισμού δε θα συζητούσε χτες - είχε συνεδρίαση - το θέμα του Θεραπευτικού Τουρισμού καθώς και ότι πριν η διοίκηση το φέρει ως θέμα σε συνεδρίασή της θα συναντηθεί με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων. Από την πλευρά τους πάντως οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν χτες για ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμία περικοπή σε βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Σε εκκρεμότητα ο διαγωνισμός για πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Χωρίς σύμβουλο αποκρατικοποίησης παραμένει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρότι χθες η Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) ανακοίνωσε εκτεταμένη λίστα η οποία περιλαμβάνει τον ορισμό συμβούλων αποκρατικοποίησηςγια μια σειρά εταιριών του Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή όμως στην σχετική λίστα η μόνη αναφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφορά τον έργο της αναδιάρθρωσης του ομίλου εταιριών του ΟΣΕ καθώς και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το οποίο έχει ήδη οριστεί χρηματοοικονομικός σύμβουλος για λογαριασμό του Δημόσιου η PWC.

Το αίτημα να οριστεί σύμβουλος αποκρατικοποίησης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει κατατεθεί εδώ και καιρό από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προς το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν είχε προχωρήσει με αποτέλεσμα να εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά του υπουργείου Υπ.Με.Δι.

Μάλιστα όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου η ακατανόητη καθυστέρηση δυναμιτίζει ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει διεξαχθεί ο διαγωνισμός, ή τουλάχιστον αυτός να έχει «βγει» στον αέρα. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο πλέον με δεδομένη και την εμπειρία από αντίστοιχα εγχειρήματα που έχουν επιχειρηθεί από την πλευρά του Δημοσίου.



της Μάρως Τσαντήλα

Από τα βαγόνια και τους σταθμούς, στην Ακρόπολη


«Οι πρώτοι μετατασσόμενοι σιδηροδρομικοί στο υπουργείο Πολιτισμού πάτησαν σήμερα το πόδι τους στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Με ανάμεικτα συναισθήματα, εγκάρδιο καλωσόρισμα, γυρίζουμε σελίδα και κοιτάμε εμπρός. Καλή τύχη σε όλους».
Με τη δική του καταγραφή, ο άγνωστος συντάκτης του σύντομου αυτού μηνύματος σε μπλογκ εργαζομένων του ΟΣΕ, άφηνε πριν από λίγες εβδομάδες, μέσω Διαδικτύου, ένα ίχνος ιστορικών, σχεδόν, διαστάσεων για το νέο κεφάλαιο στη ζωή εκατοντάδων σιδηροδρομικών που υποχρεώθηκαν να αλλάξουν δουλειά στο μέσον ή (ακόμα) και στη δύση της επαγγελματικής τους ζωής.
Και από τις μηχανές, τα βαγόνια, τις αποθήκες, τους σταθμούς ενός ημιθανούς σιδηροδρομικού δικτύου βρέθηκαν σε ένα εντελώς διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον. Οι μετατάξεις από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έφθασαν τις 400. Η πλειονότητα προωθήθηκε ήδη στις νέες τους θέσεις, καλύπτοντας μεγάλα κενά στη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αν και σημαντικός αριθμός μετατάξεων αφορούν ειδικότητες «εργατών» και «οδηγών».
«Οι Βολιώτες έχουμε τρεις μέρες στο υπουργείο Πολιτισμού», γράφει στο ίδιο μπλογκ πρώην υπάλληλος του ΟΣΕ. «Από συνθήκες δουλειάς είναι μέρα με τη νύχτα». Ενας συνάδελφός του από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έμεινε στο πόστο του ομολογεί ότι ζηλεύει. Δεν λείπει και η σχετική πλάκα: «Φαντάζομαι ότι από εδώ και πέρα όλοι οι υπόλοιποι θα γίνουμε θαμώνες των μουσείων της χώρας για να σας βλέπουμε!». Κι ένας άλλος υπάλληλος αφηγείται την τελευταία ημέρα εργασίας ως σιδηροδρομικός. «Πίστευα ότι θα ένιωθα κάποια συγκίνηση, ότι ένας κόμπος θα μου έκλεινε τον λαιμό, ότι ένα δάκρυ θα ανέβαινε στα μάτια μου και ένα ρίγος θα διέτρεχε το κορμί μου! Απογοητεύτηκα! Τίποτα από όλα αυτά! Το μόνο που ένιωσα ήταν να φεύγει ένα βάρος από την ψυχή μου».
Καχυποψία
Προσπαθώντας να μιλήσουμε με μετατασσόμενους σιδηροδρομικούς, οι πόρτες δεν ήταν πάντα ανοιχτές. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης «δημοσιογράφος» η καχυποψία χτύπαγε κόκκινο. Για φωτογράφηση ούτε λόγος.
Ο Γ. Δ. είναι πρώην προϊστάμενος Αμαξοστοιχιών. Εδώ και λίγες ημέρες όλα είναι τόσο διαφορετικά σαν φύλακας Αρχαιοτήτων. «Στην ηλικία μας, 50 και κάτι οι νεότεροι, δεν είναι εύκολο ούτε να αλλάξεις εργασιακό φορέα ούτε να προσαρμοστείς εύκολα σε νέο εργασιακό περιβάλλον. Στην ηλικία μας κάποιοι βρέθηκαν συνταξιούχοι, και συνταξιοδοτούνται από το ταμείο που εμείς θα συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε εργαζόμενοι μέχρι τα βαθιά γεράματα (βλέπε εθελουσία στον ΟΤΕ κ.τ.λ.)». Ο Γ. Δ. πιστεύει ότι ο κλάδος στοχοποιήθηκε άδικα. «Κατηγορηθήκαμε πως παίρνουμε πολλά χρήματα, πως είμαστε η αιτία που μειώθηκε η σύνταξη του παππού (διά στόματος Ρέππα). Αυτό είχε σαν συνέπεια να κυκλοφορούμε στο εργασιακό, αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον μας και να εισπράττουμε την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού με καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική μας ηρεμία. Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείπεις μια οποιαδήποτε καριέρα, πόσω μάλλον όταν είσαι σιδηροδρομικός και ταυτόχρονα μέλος του συλλόγου φίλων του σιδηροδρόμου, γιατί το τρένο για σένα δεν είναι απλά η δουλειά σου». Σήμερα αισθάνεται ανακουφισμένος. «Η μετάταξη δεν ήταν παρά μια σανίδα στον παγωμένο ωκεανό, από την οποία αρπαχτήκαμε για να μην πνιγούμε. Το καράβι το ρίξανε στο παγόβουνο, δεν ξέρω αν το ρίξανε από ανικανότητα ή προμελετημένα, σημασία έχει ότι βουλιάζει. Η αλήθεια είναι ότι στη νέα μου δουλειά υπάρχει ψυχική ηρεμία προς το παρόν, πράγμα άγνωστο για τα δύο τελευταία χρόνια στον ΟΣΕ. Σταμάτησα να τινάζομαι τη νύχτα στον ύπνο μου και σταμάτησα να νιώθω εκείνο τον κόμπο που σου φέρνει η αδικία στον λαιμό. Θα μείνουμε απλήρωτοι μέχρι τον Ιούλιο ίσως και τον Αύγουστο μέχρι να τακτοποιηθούν τα χαρτιά μας στα λογιστήρια. Οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες και οι αποδοχές μας στους νέους εργασιακούς φορείς θα είναι αρκετά μειωμένες. Η ψυχική ηρεμία όμως στο νέο εργασιακό περιβάλλον είναι ανεκτίμητη και ο πληγωμένος ψυχικός μας κόσμος την έχει ανάγκη».
Ικανοποιημένος δηλώνει κι ένας άλλος συνάδελφός του που τοποθετήθηκε στην Ακρόπολη. «Στην πλειοψηφία είμαστε ευχαριστημένοι από τη νέα μας δουλειά. Αν και έχουμε πολύ κόσμο (προχθές οι επισκέπτες έφτασαν τις 15.000 σε μία μέρα), δεν δημιουργεί προβλήματα και φυσικά είναι χαρούμενος γιατί βρίσκεται σε διακοπές, σε αντίθεση με τον κόσμο που πάει στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ και αλλού με προδιάθεση να τσακωθεί».
Ενα είναι σίγουρο. Αυτήν την άνοιξη θα τη θυμούνται εκατοντάδες σιδηροδρομικοί.

Του Δημητρη Pηγοπουλου ( http://news.kathimerini.gr )

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη κατάργηση των εισιτηρίων (ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ)

Υπενθυμίζω ότι  αύριο Τρίτη 17-05-2011 & ώρα 14.30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του ΟΣΕ (Καρόλου)  για τη κατάργηση των εισιτηρίων (ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ)

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Στις... ράγες η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ

Η αύξηση των εσόδων από την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, που στο σύνολό της εξακολουθεί να είναι ανεκμετάλλευτη, παραμένει το ζητούμενο για τον Οργανισμό.


Η ΓΑΙΑΟΣΕ, ως υπεύθυνη για την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας, έχει αποφασίσει να προχωρήσει, όπου αυτό είναι εφικτό, στις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων κάθε είδους, ακόμη και σιδηροδρομικών σταθμών, για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων ή σταθμών φωτοβολταϊκών, προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στον Οργανισμό.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ΓΑΙΑΟΣΕ το αμέσως προσεχές διάστημα θα προσλάβει σύμβουλο για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΣΕ στην περιοχή της Λεύκας του δήμου Πειραιά και του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Πελοποννήσου και αμαξοστάσιο στον δήμο Αγ. Αναργύρων, ενώ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού σε στέγη στο Θριάσιο Πεδίο.

Οι προτάσεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου θα πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΓΑΙΑΟΣΕ έως τις 9 Ιουνίου. Η συνολική διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι έξι μήνες και η προϋπολογισθείσα αμοιβή ανέρχεται σε 95.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.


ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑ
Το ακίνητο στη Λεύκα έχει έκταση περίπου 122.000 τ.μ. και χρησιμοποιείται για τη συντήρηση και επισκευή τροχαίου υλικού, καθώς και την αποθήκευση των ανταλλακτικών. Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης όλων αυτών των χρήσεων στα νέα κτίρια που βρίσκονται στο Θριάσιο Πεδίο, Με σκοπό την αξιοποίηση του ακινήτου, που προβλέπει, βάσει του αρχικού σχεδίου, τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών ή και ΔΕΚΟ με συνολική επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 40.000 τ.μ., σιδηροδρομικό μουσείο (με πυρήνα υφιστάμενο κτίριο επισκευών με περιστροφική πλάκα), καθώς και συμπληρωματικές εμπορικές, ψυχαγωγικές χρήσεις και αστικό πράσινο.
Αντίστοιχα, το ακίνητο παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Πελοποννήσου και αμαξοστάσιο στους Αγ. Αναργύρους, έχει συνολική έκταση περίπου 86.000 τ.μ. και εντός αυτού υπάρχουν 8 κτίσματα με εμβαδόν 100 έως 750 τ.μ. και 28 μικρότερα εμβαδού μέχρι 100 τ.μ., ως επί το πλείστον σε μέτρια κατάσταση, τα οποία προβλέπεται να κατεδαφισθούν. 
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Η ΓΑΙΑΟΣΕ προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με αντικείμενο την επιλογή αναδόχου για το έργο: «Μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκού σταθμού ονομαστικής ισχύος 99,18 kwp σε στέγη στο Θριάσιο Πεδίο», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου και οι προσφορές θα γίνονται δεκτές από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Η παραλαβή των τευχών της προκήρυξης θα διατίθενται στους ενδιαφερόμενους από τα γραφεία της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ έως τις 23 Μαΐου έναντι 100 ευρώ μετά από έγγραφο αίτημά τους.

Το έργο θα κατασκευασθεί και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάθεσης και η περίοδος λειτουργίας συντήρησης του έργου ξεκινά από την ημερομηνία έναρξης της εμπορικής λειτουργίας και την προσωρινή παραλαβή του έργου και ολοκληρώνεται με την πάροδο 10 ετών.


ΟΙΚΗΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗ
Η ΓΑΙΑΟΣΕ διαθέτει προς μίσθωση οίκημα 154 τ.μ. και ακάλυπτης έκτασης 80 τ.μ. (πρώην Tango), που βρίσκονται στον σιδηροδρομικό σταθμό Κατακόλου Ηλείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν την προκήρυξη του διαγωνισμού από τις 16 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου.


Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Απαντήσεις ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ + ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ 14- 05 -2011

Απαντήσεις ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ( Έκθεσης) ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη κατάργηση των εισιτηρίων (ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ)

   Την Τρίτη 17-05-2011 & ώρα 14.30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του ΟΣΕ (Καρόλου) λόγω κατάργησης του κεκτημένου ,από ιδρύσεως του ελληνικού σιδηροδρόμου και στα πλαίσια περικοπών και εξυγίανσης του Οργανισμού,  να μετακινούμαστε δωρεάν είτε με I.C είτε με απλές αμαξοστοιχίες.
     Την 12-05-2011 ο Διευθύνων Σύμβουλος εξέφρασε την διάθεση κατανόησης για συζήτηση με τα αρμόδια όργανα ...δια της Απουσίας του.
     Ας εκφράσουμε το αίσθημα αδικίας  ,την δυσαρέσκεια και την πικρία  με την ΠΑΡΟΥΣΙΑ μας στον εκπρόσωπο του Υπουργείου & της Κυβέρνησης ,τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ (ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ)

ΑΥΡΙΟ ,12-05-2011  & 12.00 μ.μ. , ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ .
NA EIΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ .

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την 11η ΜΑΪΟΥ 2011

Στη συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αφού συζήτησε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι αποφάσισε να πραγματοποιήσει:

-24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την 1η ΜΑΪΟΥ 2011 με αγωνιστικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις από τα Εργατικά Κέντρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

-24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την 11η ΜΑΪΟΥ 2011

Οπως αναφέρετυαι σε ανακοίνωση της "η Κυβέρνηση κατ΄ εντολήν των δανειστών συνεχίζει την άνιση κατανομή των βαρών με τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους άνεργους να σηκώνουν αποκλειστικά τα βάρη της κρίσης και τους έχοντες και κατέχοντες να παραμένουν ανέγγιχτοι.

Το πρόβλημα της χώρας είναι η ανισοκατανομή των εισοδημάτων και των φορολογικών βαρών, η διαφθορά, η κρίση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν ξεπερνιούνται όταν παραμένουν άθικτες οι γενεσιουργές αιτίες που τα παράγουν
".

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί

· Την υπεράσπιση του δημόσιου οικονομικού χώρου αλλά και των αδιαπραγμάτευτων κοινωνικών αγαθών (π.χ. ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, κλπ). Το ξεπούλημα δεν αποτελεί λύση.

· Τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας και επέκταση του χρόνου καταβολής του. Να μπει οριστικό τέλος στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στη μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής εργασία, στην καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

· Την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους με προτεραιότητα τους χαμηλοσυνταξιούχους.

· Πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής. Αυτή είναι η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική κίνηση που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

· Διατήρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος δήλωσε:

«Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται εθνικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας και να τίθενται άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι στο περιθώριο και οι έχοντες και κατέχοντες να συνεχίζουν να πίνουν στην υγειά των κοροΐδων;

Είναι δυνατόν να συζητάμε για δημοσιονομικό εξορθολογισμό και να μην γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για να καταστεί το χρέος και η οικονομία της χώρας βιώσιμη και διαχειρίσιμη;

Είναι δυνατόν δημόσιος πλούτος, δημόσια περιουσία, δίκτυα και υποδομές και κυρίως αγαθά κοινωνικά όπως το νερό, η ενέργεια να εκχωρούνται εν μια νυχτί χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός;

Είναι δυνατόν να αμφισβητείτε το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελούν την ασπίδα για κάθε εργαζόμενο που αισθάνεται την πλήρη εργοδοτική αυθαιρεσία;

Και τέλος είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια αναπτυξιακή προοπτική για αυτή τη χώρα που στενάζει σ’ ένα αποτυχημένο στενό κορσέ, που ονομάζεται Μνημόνιο

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Υστατο χαίρε στον Λάκη Σάντα

Η Αλεξάνδρα Σάντα, αποχαιρετώντας τον πατέρα της είπε: "Σε θυμούνται και σε τιμούν όλοι. Άρα υπάρχει ελπίδα. Είμαστε περήφανοι γιατί ανέβασες στα ύψη την ανθρωπιά, τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας. Μας μίλαγες για ανθρωπιά, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Ήσουν διεθνιστής και πατριώτης, ένα ελεύθερο πνεύμα, που δεν έμπαινες σε καλούπια. Γι΄αυτό και πλήρωσες το κόστος γι΄αυτόν το μοναχικό δρόμο που επέλεξες, αν και, όπως μας έλεγες, εκατό επι πλέον χρόνια ζωής να είχες, τα ίδια θα έκανες".


Ο Λάκης (Απόστολος) Σάντας (22 Φεβρουαρίου 1922 - 30 Απριλίου 2011), γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου τότε υπηρετούσε ο πατέρας του ως δημόσιος υπάλληλος. Οι γονείς του κατάγονταν από το χωριό Πηγαδισάνοι της Λευκάδας, με τη μητέρα του να κατάγεται και από την Βυτίνα Αρκαδίας.[1] Το 1934, η οικογένεια Σάντα εγκαθίσταται στην Αθήνα.[2] Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και αμέσως μετά εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα αποφοιτήσει μετά την απελευθέρωση. Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης και θα την κρύψει στο πηγάδι που οι αρχαίοι τάιζαν τον Εριχθόνιο, όπου και βρίσκεται θαμμένη εκεί ακόμα. Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ. Το 1943 βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, τηΦθιώτιδα και την Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε. Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία. Το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια απ’ όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 επιστρέφει στην Ελλάδα 

Η αφήγησή του

Από 17 Μαΐου οι προθεσµίες για μισθωτούς και συνταξιούχους

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ υποβολής των δηλώσεων φορολογίας για µισθωτούς και συνταξιούχους ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονοµικών, καθώς και νέα παράταση για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελµατιών και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για µια ακόµη παράταση προκειµένου να αποσυµφορηθεί το TAXISnet και να δεχθεί τον µεγάλο όγκο των δηλώσεων εισοδήµατοςπου θα αποφέρουν έσοδα, κυρίωςαυτών των ελεύθερων επαγγελµατιών.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε απόφαση του υφυπουργού Οικονοµικών ∆ηµήτρη Κουσελά, η προθεσµία υποβολής των δηλώσεων για ατοµικές επιχειρήσεις,ελεύθερους επαγγελµατίες παρατείνεται ώς και τις 20 Μαΐου 2011 (έληγε κανονικά στις 5 Μαΐου). Η προθεσµία υποβολής για εισοδήµατα από ακίνητα, κινητές αξίες, γεωργικό εισόδηµα, εισόδηµα από εκµίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης παρατείνεται ώς και τις 20 Μαΐου ανεξαρτήτως ΑΦΜ (έληγε και αυτή στις 5 Μαΐου).

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν εισόδηµα από το εξωτερικό µπορούν να υποβάλουν δήλωση µέχρι 31 Μαΐου, ανάλογα µε το ΑΦΜ τους, απότις 17 Μαΐου που θα αρχίσουν να τρέχουν οι καταληκτικές προθεσµίες τους αντί για τις 3 Μαΐου (χθες) που προβλεπόταν αρχικά. Πάντως, εφόσον οι δηλώσεις τωνµισθωτών και συνταξιούχων υποβάλλονται ηλεκτρονικά, η καταληκτική προθεσµία θα είναι η 15η Ιουνίου, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. ΓΙΑΤΙ ∆ΟΘΗΚΕ. Στελέχη του υπουργείου Οικονοµικώναναφέρουν ότιη παράταση των φορολογικώνδηλώσεων για τους µισθωτούς και τους συνταξιούχους δόθηκε σε µεγάλο βαθµό προκειµένου να υπάρξει η δυνατότητα στο ηλεκτρονικό σύστηµα να δεχθεί τις επόµενες ηµέρες τις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελµατιών και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Ενας µεγάλος όγκος από τις δηλώσεις δεν έχει υποβληθεί, παρά το γεγονός ότι η προθεσµία (η δεύτερη στη σειρά) έληγε στις 5 Μαΐου. Γι’ αυτό και σε συνδυασµό µε την παράταση των δηλώσεων αυτών δόθηκε και η παράταση για τους µισθωτούς και τους συνταξιούχους, ώστε να αποσυµφορηθεί η κατάσταση. 

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ


Στο 6,5% θα φτάσει κατά μέσο όρο το "ψαλίδισμα" στις επικουρικές συντάξεις, όπως προβλέπει το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας,  σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Στόχος είναι να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε κάποια επικουρικά, η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς το ποσοστό της περικοπής θα εξαρτηθεί από τα ελλείμματα του κάθε ταμείου.

Το πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε για το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης και οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στο επικουρικό του ΙΚΑ οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων θα αυξηθούν κατά 0,7% του ΑΕΠ στην περίοδο μέχρι το 2060 αν δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Το μνημόνιο επιτάσσει ότι οι δαπάνες όλων των ταμείων (κύριας, επικουρικής ασφάλισης αλλά και πρόνοιας) δεν πρέπει να αυξηθούν πάνω από 2,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μέχρι και το 2060.

Σε περίπτωση που οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι ο στόχος αυτός ξεπερνιέται, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ αποζημιώσεων. Προκύπτει λοιπόν ότι μόνο από ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης εξανεμίζεται το ένα τρίτο του περιθωρίου που αφήνει το μνημόνιο.

Συνολικά, πρέπει να εκπονηθούν αναλογιστικές μελέτες σε περίπου 40 ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να κατατεθούν η αναλογιστική μελέτη για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων αλλά και για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Οι υπόλοιπες μελέτες θα παραδίδονται ανά μήνα, ενώ η κατάθεση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, καθώς οι περικοπές στο ύψος των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ είναι προγραμματισμένο να γίνουν από τις αρχές του 2012.

Μετά και τα επόμενα ευρήματα, η κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει στο τελικό ύψος των περικοπών.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί και το εάν οι περικοπές θα αγγίξουν και τους ήδη συνταξιούχους ή όχι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θιγούν και σημερινοί συνταξιούχοι, εφόσον οι επικουρικές συντάξεις που εισπράττουν, υπερβαίνουν ένα όριο (π.χ. 500 ευρώ).

Περικοπές στις επικουρικές


Εννέα στα δέκα Ταµεία θα τις µειώσουν σταδιακά από το 2012
Οι επικουρικές συντάξεις µπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της τρόικας, κατά την επίσκεψή της την ερχόµενη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας για τον τριµηνιαίο έλεγχο που θα κρίνει και την εκταµίευση της τέταρτης – και µεγαλύτερης – δόσης των 15 δισ. ευρώ. Στην ατζέντα της συνάντησης, εκτός από τις επικουρικές συντάξεις, θα είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, οιδαπάνες υγείαςκαι οιοφειλές των Ταµείων προς τρίτους. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναπροσαρµογή των επικουρικών συντάξεων.

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο ορίζεται ρητώς ότι οι όποιεςπροσαρµογές χρειαστούν στις παραµέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήµατος, καθώς και ηµεταρρύθµιση των επικουρικών ταµείων και των ταµείων πρόνοιας, θα ολοκληρωθούν µέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση µε την τρόικα. Τα επικουρικά ταµεία – τα οποία αυτήν τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους – θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα.

ΑΥΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ σηµαίνει πως όσα Ταµεία δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικέςσυντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόµα και κάτω από το 20% του συντάξιµου µισθού.

Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σηµαντικές διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµουµισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις «εξετάσεις» και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις.

Ηδη εγκρίθηκε η διενέργεια δηµόσιου ανοικτού διαγωνισµού µε σκοπό την ανάδειξηαναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούµενες αναλογιστικές µελέτες γιατα ταµεία επικουρικής ασφάλισης. Τον διαγωνισµό θα διενεργήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και η προϋπολογισµένη δαπάνη υπολογίζεται σε 185.000 ευρώ (θα καλυφθεί από τον φετινό προϋπολογισµό της Αρχής).

Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείµµατα, θα πρέπει να µειώσουν τις καταβαλλόµενες συντάξεις. Το ποσοστό της µείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση κάθε Ταµείου. Στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαµορφώνονται στο 20% του συντάξιµου µισθού. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν επικουρικά ταµεία να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να µην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

Οι όποιες µειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις, για ναµην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα. Μάλιστα, εξετάζεται να υπάρξει µια µεταβατική περίοδος 3 έως 10 ετών, ανάλογα µετο ποσοστόµείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα. Οριστικά οι αλλαγές θα αγγίξουν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους µετά το 2012.

ΚΑΜΙΑ ∆ΙΑΦΩΝΙΑ δεν υπάρχει µεταξύ τρόικας και υπουργείου Εργασίας όσον αφορά τον εργασιακό νόµο γιατις ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις, τόνιζαν χτες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο σχετικός νόµος ψηφίστηκε πριν από µερικές ηµέρες και δεν είναι δυνατόν σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα να αξιολογηθεί.

Σηµειώνεταιότιπολλές επιχειρήσεις ζητούν από το ΣΕΠΕ (Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας) διευκρινίσεις και πληροφορίες για τον νέο θεσµότων ειδικών 

Πόσες αποδείξεις χρειάζονται ανά εισόδημα, οι παγίδες και παραδείγματα


Από την Τρίτη 3 Μαΐου μέχρι τις 31 του μήνα καλούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και να προσκομίσουν τις αποδείξεις τους, (δείτε αναλυτικό πίνακα) προκειμένου να εξασφαλίσουν το άλλοτε δεδομένο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Η συλλογή των αποδείξεων πήρε νέα μορφή από το περασμένο έτος. Οι έχοντες εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ, αν δεν προσκομίσουν αποδείξεις χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνονται με φοροποινή.
Έτσι λοιπόν, πριν συμπληρώσετε την ετήσια φορολογική σας δήλωση, ασχοληθείτε με τις αποδείξεις.
Πρώτο βήμα
Αρχικά, πάρτε στυλό και ξαναγράψτε τις αποδείξεις που έχουν σβηστεί, αν βέβαια μπορείτε να διακρίνετε έστω και αχνά τα στοιχεία τους. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, πετάξτε τες, καθώς δεν θα τις αναγνωρίσει η εφορία.
Αθροίστε τόσο τον αριθμό των αποδείξεων όσο και την αξία τους. Και κυρίως μην κάνετε λάθος και ξεχάσετε να βάλετε αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία.
Αξία αποδείξεων ανάλογα με το ατομικό εισόδημα σε ευρώ
Εισόδημα Δαπάνες (σύνολο ποσού αποδείξεων)
6000 ->0,7000 ->700, 8000 ->800, 9000 ->900, 10000 ->1000, 11000 ->1100, 15000 ->2100, 18000 ->3000, 19000 ->3300, 20000 ->3600, 22000 ->4200, 24000 ->4800, 27000 ->5700, 28000 ->6000, 30000 ->6600, 34000 ->7800, 35000 ->8100, 39000 ->9300, 40000 ->9600, 43000 ->10500, 44000 ->10800, 47000 ->11700, 48000 ->12000
Πώς/πού υποβάλλονται
Σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ. Στο φάκελο θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Για την αναγνώριση των αποδείξεων απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.
Χρήσιμες πληροφορίες
1. Αν το εισόδημά σας είναι μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειάζεται να προσκομίσετε καμία απόδειξη.
2.Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνο αν προσκομίσετε τις αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός σας.
3. Για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος. Δηλαδή, για εισόδημα 7.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 700 ευρώ, για το εισόδημα των 8.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 800 ευρώ κ.ο.κ.
4. Αν το εισόδημά σας είναι πάνω από 12.000 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ προσκομίζετε το 10% σε αποδείξεις και για το επιπλέον εισόδημα το 30% σε αποδείξεις. Για παράδειγμα αν έχετε εισόδημα 15.000 ευρώ για τα πρώτα 12.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις αξίας 600 ευρώ και για τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ άλλες 900 ευρώ, δηλαδή σύνολο σε αποδείξεις αξίας 1.500 ευρώ.
5. Οι αποδείξεις λογίζονται κατ’ άτομο, καθώς φορολογήστε για το ατομικό σας εισόδημα και όχι για το οικογενειακό. Αν έχετε εισόδημα 23.000 ευρώ και η σύζυγος έχει 20.000 ευρώ προσκομίζετε αποδείξεις 4.500 ευρώ για εσάς και 3.600 ευρώ για τη σύζυγο, δηλαδή σύνολο αποδείξεων 8.100 ευρώ. (όχι αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ που απαιτούνται για εισόδημα 43.000 ευρώ όσο και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του παραδείγματος). Σε καμία περίπτωση οι αποδείξεις ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
6. Το ποσό των δαπανών μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το εισόδημα του καθενός, που δηλώνεται με την αρχική δήλωσή τους και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.
7. Σε περίπτωση που κάποιος σύζυγος καλύπτει το αφορολόγητο, προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλο.
8. Οι αποδείξεις που προσκομίζετε φθάνουν μέχρι τα 12.000 ευρώ κατ’ άτομο ή τα 24.000 ευρώ κατά οικογένεια.
9. Το ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει σταθερό στα 12.000 ευρώ ατομικά ακόμα και όταν το εισόδημα είναι πάνω από 48.000 ευρώ.
10. Μπορείτε να προσκομίσετε και επιπλέον αποδείξεις μέχρι 15.000 ευρώ κατ’ άτομο ή 30.000 ευρώ κατά οικογένεια. Προσοχή όμως, μη βρεθείτε αντιμέτωποι στο μέλλον με απώλεια τεκμηρίου.
Μπόνους φόρου
11. Οι αποδείξεις για το μπόνους φόρου φτάνουν μέχρι τα 3.000 ευρώ κατ’ άτομο, καθώς καλύπτουν τη διαφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ και του ανώτατου ύψους αποδείξεων 15.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ για να καλύψετε το αφορολόγητο. Αν θέλετε να έχετε και το μπόνους των 3.000 ευρώ προσκομίζετε αποδείξεις συνολικής αξίας 6.600 ευρώ.
12. Οι πρόσθετες αποδείξεις 3.000 ευρώ το άτομο ή 6.000 ευρώ η οικογένεια σας δίνει μπόνους φόρου ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων. Για παράδειγμα, αν προσκομίσετε πρόσθετες αποδείξεις 2.000 ευρώ θα έχετε μπόνους, δηλαδή μείωση φόρου άλλα 200 ευρώ.
Πέναλτι φόρου
13. Αν δεν προσκομίσετε τις αποδείξεις που απαιτούνται βάσει του εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου τότε έχετε πέναλτι φόρου. Η επιβάρυνση φθάνει στο 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπονται. Για παράδειγμα, αν έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 3.600 ευρώ. Αν προσκομίσετε μόνο 1.600 ευρώ, τότε για τις υπόλοιπες 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθείτε με πρόσθετο φόρο 10%, ήτοι 200 ευρώ.
14. Οι αποδείξεις μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε δαπάνη πραγματοποιήσατε το 2010 για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.
Ποιες είναι οι επιπλέον αποδείξεις που αναγνωρίζονται;
15.Αναγνωρίζονται ακόμα και αποδείξεις ή ειδικά στοιχεία από παροχή υπηρεσιών, όπως ΕΛΤΑ ή εταιρειών κούριερ ή πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για αμοιβή παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλιστρα οχημάτων, συνδρομές εφημερίδων ή περιοδικών.
Ποιες αποδείξεις δεν αναγνωρίζονται
18. Περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις αποδείξεις που προβλέπονται ρητά από το νόμο ότι εξαιρούνται, δηλαδή δαπάνες κοινής ωφέλειας, όπως ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.
19. Δεν εκπίπτει και το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, Στοίχημα κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.
20. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, ανέγερση ακινήτου, τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.
21. Εξαιρούνται και οι δαπάνες από μισθωμένα ακίνητα, όπως ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, δικαστικές, αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους, καθώς εκπίπτουν από τα ενοίκια που δηλώνετε.
22. Δεν μπορείτε να εντάξετε στις αποδείξεις λιανικής, τις δαπάνες που εκπίπτουν κατά ειδικό τρόπο, όπως ιατρικά έξοδα, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων, αμοιβές δικηγόρων από παροχή νομικών υπηρεσιών κ.λπ.
Όταν τελειώσει η διαδικασία, τι κάνετε τις αποδείξεις;
Aφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των αποδείξεων, τις κρατάτε σπίτι σας σε περίπτωση που υποβάλετε ηλεκτρονικά (ο ίδιος ή ο λογιστής) τη δήλωση και τις παραδίδετε αν σας ζητηθούν σε τυχόν δειγματοληπτικό έλεγχο.
ΒΗΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
1. Σημειώστε το ετήσιο δηλωθέν εισόδημά σας, σύμφωνα με τη βεβαίωση αποδοχών / συντάξεων που σας αποστέλλεται από τον εργοδότη σας.
2. Εάν το εισόδημα είναι μέχρι 12.000 ευρώ πολλαπλασιάστε το με 10%. Το ποσό που προκύπτει είναι αυτό που πρέπει να συγκεντρώσετε για να εξασφαλίσετε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
3. Εάν το εισόδημά σας ξεπερνά τις 12.000 ευρώ τότε προχωρήστε σε δύο υπολογισμούς και προσθέστε τα ποσά. Πολλαπλασιάστε τις 12.000 ευρώ με 10% και το ποσό που μένει μέχρι το εισόδημά σας πολλαπλασιάστε το με 30%. Αθροίστε τα δύο ποσά.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ετήσιο δηλούμενο εισόδημα του υπόχρεου: 20.000 ευρώ Ετήσιο δηλούμενο εισόδημα της συζύγου: 13.000 ευρώ. Οικογενειακό: 33.000 ευρώ. Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων του υπόχρεου: (12.000Χ10%) +(8.000Χ30%) = 1.200+2400 = 3.600 ευρώ Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων της συζύγου: (12.000Χ10%) + (1.000Χ30%) = 1.200+300 = 1.500 Αφορολόγητο ποσό φορολογουμένου: 12.000 ευρώ, της συζύγου (12.000 ευρώ) Σύνολο αποδείξεων για την οικογένεια: 5.100 ευρώ
Παγίδα οι αποδείξεις οι αρκετές περιπτώσεις...
- Πολλές αποδείξεις και μικρό εισόδημα; Ύποπτος!
- Πολλές αποδείξεις και μεγάλη επιστροφή φόρου; Ύποπτος!
- Οδηγίες για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις
ΟΙ ΈΛΕΓΧΟΙ
Για τους ελέγχους που θα διεξαχθούν, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων, θα επιλέγεται μηνιαίως δείγμα ελέγχου, με σχετική οδηγία που θα δοθεί και θα διενεργηθεί οπωσδήποτε δειγματοληπτικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους.